Trenutno čitaš
Tropska ljepotica koja će dominirati u svakom enterijeru

Tropska ljepotica koja će dominirati u svakom enterijeru

kalateja

U svijetu sobnih biljaka, postoji mnogo vrsta koje plijene svojom ljepotom i jedinstvenošću, ali među njima se izdvaja kalateja. Poznata po svom šarenom lišću i izuzetnoj raznolikosti sorti, kalateja je prava zvijezda među kućnim biljkama.

Istražili smo razloge zašto je kalateja tako posebna i kako je njegovati.

Kalateja potiče iz tropskih šuma Južne i Srednje Amerike. Ono što ovu biljku čini izvanrednom su njene specifične šare na lišću. Ove šare mogu varirati od svijetlozelene do tamnozelene, sa različitim nijansama crvene, ljubičaste, ili roze boje.

Kalateja dolazi u mnogo različitih sorti, a svaka ima svoje jedinstvene karakteristike. Briga o ovoj biljci može se činiti izazovnom, ali uz odgovarajuća uputstva, ova biljka može i procvjetati u tvom domu. Jasno je da ako je stan jako osunčan, te u njemu nema vlage, kalateja u njemu neće uspjeti. Ovoj biljci treba polusjena i obilje vlage kako bi bila u dobrom stanju. Evo uputstva za održavanje ove biljke.

Osvetljenje: Kalateje preferiraju svijetlu sredinu, ali ne podnose direktno sunce koje može izblijedeti njihovo šareno lišće. Stoga, postavi ih na mjesto gdje će dobiti indirektnu svjetlost.

Zalivanje: Održavaj vlažnost zemlje, ali nemoj dopustiti da stoji u vodi. Zalivaj kada se površinski sloj zemlje osuši.

Vlažnost: Kalateje vole vlažan vazduh. Redovno prskaj lišće ili postavi posudu sa vodom pored biljke.

Temperatura: Održavaj sobnu temperaturu između 18°C i 24°C. Izbegavaj ekstremne temperaturne promjene.

Presađivanje: Presadi kalateju svake 2-3 godine u veću saksiju.

Pročitaj

Kalateja je više od obične biljke; ona je umetničko djelo prirode. Njeno šareno lišće i raznolikost sorti čine je jedinstvenom i atraktivnom. Ova biljka dodaje živost i boju svakom enterijeru, bilo da se nalazi u dnevnoj sobi, kancelariji, ili spavaćoj sobi. Njen miran izgled i umirujući efekat na prostor čine je omiljenim izborom među zaljubljenicima u sobne biljke.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum