Trenutno čitaš
Solarni paneli u obliku divovskog cvijeća obezbjeđuju energijom više od 60 000 ljudi

Solarni paneli u obliku divovskog cvijeća obezbjeđuju energijom više od 60 000 ljudi

Gala Home
Gala Home

Plutajući solarni paneli na površini brane Hapcheon u Južnoj Koreji, mogu generisati dovoljno energije za napajanje 20.000 domova.

Projekat obnovljivih izvora energije čini 92 000 solarnih panela u obliku divovskih cvjetova, koji sada plutaju na površini rezervata brane Hapcheon, u okrugu Hapcheon, u južnoj provinciji Gyeongsang u Južnoj Koreji.

Scotra

Solarni projekat na 17 milja dugom rezervoaru u Hapcheonu može generisati 41,5 megavata, što je dovoljno za napajanje strujom 60.000 ljudi, što je više od ukupnog broja stanovnika ovog okruga. To je jedna od najvećih plutajućih solarnih elektrana na svijetu.

Južnokorejski predsjednik Moon-Jae, takođe vjeruje da plutajuća solarna energija može pomoći njegovoj naciji da postane ugljično neutralna do 2050. godine. Kim Jiseok, stručnjak za klimu i energiju u “Greenpeace Korea”, takođe vjeruje da Južna Koreja treba golemu količinu obnovljive energije, kako bi ispunila svoj klimatski cilj, te da plutajući solarni sistem može biti dio rješenja.

SeongJoon Cho/Bloomberg

Plutajući fotonaponski paneli takođe mogu pomoći u ograničavanju cvjetanja algi, dok voda pomaže u održavanju panela hladnim u vrućim klimatskim uslovima, povećavajući njihovu efikasnost. Oko 1400 stanovnika zajedno je uložilo 3,1 milijardu wona (2,6 miliona dolara), ili oko 4% ukupnih troškova, očekujući godišnji povrat od 10% tokom 20 godina. Zajednica je bila ta, koja je tražila da se solarni paneli rasporede u obliku cvjetova, kako bi mjesto bilo vizuelno privlačnije. Ovaj projekat je najveće plutajuće fotonaponsko postrojenje.

SeongJoon Cho/Bloomberg

Shin Hyungseob, generalni direktor u Hanwha Solutions, vidi ogroman potencijal u globalnom plutajućem solarnom tržištu, kako sve više zemalja usvaja tu tehnologiju. “Nadamo se izvozu modula”, rekao je on.

Pročitaj

 

Izvor: thebrighterside.news

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum