Da su sir i limun odlična kombinacija, nije tajna, a uz malo tradicionalnog italijanskog likera od limuna, torta koja ti je možda već i dosadila dobiće pravo osvježenje. Iznenadi ukućane i uživaj u ovoj ukusnoj poslastici.
Ako ti oblik torte i ritual izrezivanja prve kriške iz kruga ne odgovaraju iz bilo kojeg razloga, recimo ako želiš desertom ponuditi goste dva dana zaredom, jednostavno je napravi u pravougaonom kalupu i voilà – dobili smo kolač od sira s limoncellom!
Ovaj recept je samo malo izmijenjen klasični recept za cheesecake – biskvit od gotovog keksa i jednostavna krema od sira, pa će i ova torta biti gotova vrlo brzo, za dvadesetak minuta.
Sastojci za tortu od sira s limoncellom:
Za biskvit:
- 240 g keksa od cjelih žitarica, izmrvljenih
- 50 g šećera
- 125 g maslaca, omekšalog
- naribana korica jednog limuna
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 135 g šećera
- 25 g ekstrakta vanilije
- 120 ml limoncella
- 2 jajeta
Priprema torte od limuna s limoncellom:
Zagrij rernu na 175 °C. Obloži lim sa papirom za pečenje. U posudi pomiješaj smrvljen keks, šećer i naribanu limunovu koricu. Dodaj omekšali maslac, miješaj dok smjesa ne postane jednolična i utisni je u kalup za pečenje. Peci 8 minuta ili dok biskvit ne porumeni. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U visokoj posudi miksaj srednjom brzinom krem sir, šećer i vaniliju dok se ne sjedine. Dodaj limoncello i nastavi miksati dok smjesa ne postane glatka, dodaj cijela jaja i miksaj još malo. Kremu izlij na ohlađeni biskvit i peci 20 minuta ili dok se fil ne zgusne. Ohladi na sobnoj temperaturi oko sat vremena i onda još najmanje dva sata u frižideru.
Po želji pospi šećerom u prahu i ukrasi svježim ili ušećerenim kriškama limuna i mente.
Uživaj u neponovljivom okusu!