Jabuke sa cimetom su ukusne same, kao prilog, grickalica ili desert. Odličnog su ukusa uz namirnice za doručak kao što su zobene pahuljice, jogurt, vafli, palačinke ili francuski tost, a divne su sa šlagom ili sladoledom za posebnu poslasticu.
Potrebni sastojci:
- 900g jabuka
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- 2 kašike neslanog putera
- 2 kašike vode
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Oguli, izreži jezgru i nareži 900 g kiselih jabuka na kriške. Stavi u veliku zdjelu. Dodaj 1/2 šolje smeđeg šećera i 2 kašičice mljevenog cimeta. Promiješaj da se sjedini i premažu kriške jabuke.
Rastopi 2 kašike neslanog putera u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj smjesu od jabuka i kuhaj, često miješajući, dok se smeđi šećer ne počne topiti. Stavi 2 kašike vode i 2 kašičice kukuruznog skroba u malu posudu i miješaj dok se kukuruzni skrob ne otopi, a zatim prelij preko jabuka. Nastavi da kuvaš, često miješajući, dok jabuke ne omekšaju i dok se premaz od cimeta i šećera ne zgusne, oko 8 minuta.
Skloni posudu sa vatre. Dodaj 1 kašičicu ekstrakta vanilije i promiješaj da se sjedini. Posluži toplo.