Trenutno čitaš
Sjedenje te može postariti za 8 godina!

Sjedenje te može postariti za 8 godina!

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Nedavno istraživanje pokazalo je da žene, koje sjede duže od 10 sati dnevno sa vrlo malo fizičke aktivnosti, imaju ćelije u tijelu, koje su biološki starije. Osam godina je značajno – i prema novom istraživanju, naše vrijeme provedeno sjedeći u kombinaciji s slabom fizičkom aktivnošću, može ubrzati biološko starenje za čak 8 godina.

Foto: Pexels

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, San Diego, otkrili su da su žene u dobi od 64 do 90 godina, koje su sjedile više od 10 sati dnevno, sa manje od 40 minuta dnevne umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti, imale kraće tjelomjere. Tjelomjeri su čepovi na krajevima DNK pramenova, često slični vrhovima cipela, koji štite kromosome. Kraći tjelomjeri povezani su sa povećanim obolijevanjima.

Foto: Pexels

Istraživači su otkrili, da su slabo aktivne žene i one koje dugo sjede, imale ćelije koje su biološki stare 8 godina u odnosu na žene, koje manje sjede i više su fizički aktivne. “U našem istraživanju, ustanovljeno je da ćelije brže stare, zbog sjedilačkog načina života. Hronološka starost, ne odgovara uvijek biološkom dobu”, kaže dr. Sc. Aladdin Shadyab, vodeći autor studije.

U istraživanju je učestvovalo gotovo 1500 žena, dobi od 64 do 95 godina. Međutim, uprkos tmurnim nalazima, istraživači su takođe otkrili da žene, koje su tokom dana dugo sjedile, nisu pokazale isto starenje, ukoliko su u svoju rutinu uključile fizičku aktivnost.

Foto: Pexels

“Otkrili smo da žene koje su duže sjedile, nisu imale kraću dužinu tjelomjera, ako su vježbale najmanje 30 minuta dnevno, što je zdravstvena preporuka. Rasprave o prednostima vježbanja, treba da započnu kad smo mladi, a tjelesna aktivnost treba da ostane dio našeg svakodnevnog života, dok postajemo stariji, čak i u 80. godini”, poručuje dr. Sc. Aladdin Shadyab.

Pročitaj

Foto: Pexels

Dakle opet se pokazalo da je fizička aktivnost, pa makar i pola sata dnevno, i bar u vidu šetnje idealan način da se spriječi brže starenje, ali i da se preveniraju razne bolesti.

Izvor: treehugger.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum