Trenutno čitaš
Simetrija u dizajnu enterijera – i kako je iskoristiti u zavisnosti od veličine prostorije

Simetrija u dizajnu enterijera – i kako je iskoristiti u zavisnosti od veličine prostorije

Simetrija stvara ravnotežu i osjećaj smirenosti kada se koristi u dizajnu enterijera – i iako je u velikim prostorijama savršeno elegantna, može stvoriti i osjećaj prostranosti u manjim sobama.

Foto: De Rosee SA

Najbolji način za upotrebu simetrije u sobi je postojanje arhitektonskih karakteristika kao početne ili središnje tačke, bilo da je riječ o kaminu, par identičnih prozora ili čak ostrvu u kuhinji. Međutim, simetrija se može stvoriti u nesimetričnom prostoru s uzorkom ili slikama na zidovima, s prostirkom ili jednostavno uzglavljem u spavaćoj sobi.

Foto: Maureen Stevens

Komode i stolovi u predsoblju najbolji su namještaj za stvaranje simetrije za većinu ljudi. Simetrija je ono što prostor čini lijepim – dizajneri uvijek teže ravnoteži, ali to ne znači da uvijek moramo imati duple predmete. To može biti i simetričan uzorak na tapetama.

Foto: Yellow London

Simetrija pomaže i u samom doživljaju prostora. Ona je tehnika koju dizajneri često koriste za stvaranje umirujuće i opuštajuće atmosfere.  Najčešće ima središnu tačku, poput kamina u dnevnoj sobi ili uzglavlja u spavaćoj sobi. To je takozvani arhitektonski element, oko kojeg se gradi cijela simetrija.

Foto: Ledbury Studio

Još jedan od načina na koji se postiže simetrija je pravljenje velikog kuhinjskog ostrva, kakav smo navikli gledati u američkim filmovima. Ono može biti polazna tačka, kada je u harmoniji sa ostalim elemetima.

Foto: Future/Alecia Neo

U suštini, kad razmišljamo o simetriji, skloni smo misliti da je riječ uvijek o savremenim enterijerima, dok zapravo principi naravno djeluju i u tradicionalnom okruženju.

Foto: Future

U spavaćoj sobi možeš poredati noćne ormariće i lampe s bilo koje strane uzglavlja, a zatim upotrijebiti jastuke da ispuniš prostor. Slično tome, dječja soba ili soba za goste mogu dobiti simetriju sa odgovarajućim krevetima i posteljinom.

Pročitaj

Foto: Kate Watson Smyth

Kažu da su dva odvojena lavaboa u kupatilu tajna srećnog i dugog braka. Samim postavljanjem parnog broja elemenata na korak smo do simetrije, ali kako prostor ne bi izgledao previše prazan i hladan, uz sitnice od kupatila možeš napraviti ugodnu spa oazu. Tako možeš staviti peškire sa obe strane, ili se odlučiti za interesantan dizajn pločica.

 

Izvor: homesandgardens.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum