Trenutno čitaš
Sedmica turske kuhinje kada se Egejski okusi predstavljaju širom svijeta

Sedmica turske kuhinje kada se Egejski okusi predstavljaju širom svijeta

Sedmica turske kuhinje
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Bogati okusi i drevne tradicije plodne geografske regije, te obilna gastronomska baština Anadolije slavi se širom svijeta tokom Sedmice turske kuhinje od 21. do 27. maja 2024.  

Godišnja Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu, obilježava se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama, koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.

Kroz različite aktivnosti ističu se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj istorije, kulture i prirode ove zemlje.

Egejski okusi

Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom istorijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu, kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Posljednjih godina, restorani otvoreni u regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje.

Pročitaj

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, takođe nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.

U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija “Sedmica turske kuhinje“ u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum