Trenutno čitaš
Saznaj šta je ružičasti šum, jer stručnjaci kažu da ćeš uz njegovu pomoć brzo zaspati!

Saznaj šta je ružičasti šum, jer stručnjaci kažu da ćeš uz njegovu pomoć brzo zaspati!

Jysk
Jysk

Da li se često boriš da utoneš u san ili da kvalitetnije spavaš noću? Ovo je priča za tebe!

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 70 miliona ljudi širom SAD-a pati od hroničnih problema sa spavanjem. I ovo ne treba uzimati olako – osim što te čine umornim i loše raspoloženim, problemi sa spavanjem mogu doprinijeti zdravstvenim problemima od gojaznosti do depresije.

Pexels

Kao što možeš očekivati, ovo je dovelo do toga da se podijeli mnoštvo savjeta i trikova, kako bi se pomoglo ljudima da se bolje odmore. Neki veličaju prednosti hlađenja posteljine, provjetraanja sobe, udisanja lavande, uzimanje tableta melatonina, vježbi disanja… Ali za mnoge ljude, sve se svodi na ono što slušaju dok pokušavaju otploviti u zemlju snova.

Godinama je bijeli šum bio metoda za sve one, koji se bore s problemima spavanja. A, u novije vrijeme, takođe se sugeriše da smeđi šum može pomoći da bolje spavaš. Ali sada se čini da bijeli i smeđi šum imaju još jednog pomagača za bolji san. U pitanju je ružičasti šum!

Pexels

Šta je ružičasti šum ili “Pink Noise”?

Ispostavilo se da bijeli šum nije jedina obojena buka, koja nas čeka u širokom svijetu zvuka. Razlikujući se po različitim frekvencijama i obrascima, obojeni šumovi uključuju razne varijacije… Ali kada su u pitanju zvukovi za spavanje, ružičasti šum je onaj koja trenutno stvara talase.

Kako Sleep Foundation objašnjava, ružičasti šum uključuje zvukove na svakoj frekvenciji koje čuje ljudsko uho. Dok je svaka od ovih frekvencija u harmoniji sa istim intenzitetom, više frekvencije su uključene uz tišu jačinu, što stvara ugodan naglasak na nižim tonovima. Ovo stvara zadovoljavajuće iskustvo za slušaoce i zvuči manje iritantno i visokog tona od statičnog bijelog šuma.

Da stavimo ove zvukove u kontekst, prirodni slučajevi ružičastog šuma uključuju zvuk kiše, šuštanje lišća, okeanske valove, pa čak i otkucaje srca. Uporedimo ove prirodne zvučne pejzaže s tipičnim uzrocima bijelog šuma, kao što je električno zujanje stropnih ventilatora, snijeg na TV-u i radiju ili ne baš opuštajući zvuk usisivača ili fena.

Zahvaljujući svom prijatnom sastavu frekvencija, ružičasti šum počinje da privlači pažnju među nemirnim spavačima. Na TikToku, pod hashtagom #pinknoise ima više od 8,8 miliona pregleda, a zvanična lista za reprodukciju ružičastog šuma, koju je sastavio Spotify ima više od 160.000 lajkova. Ali kako možeš znati da li je to pravi zvuk za spavanje za tebe?

Pročitaj

Pexels

Da li je rozi šum vaš najbolji izbor za miran san?

Stručnjaci za spavanje u MattressNextDay, sugerišu da je ružičasti šum idealan za lagane spavače, koji se lako uznemiravaju ili za ljude koji se stalno bude s osjećajem tromosti i umora. “Ružičasti šum koristi dublje zvukove u odnosu na bijeli šum, tako da može djelovati umirujuće i nježnije za uho”, kaže izvršni direktor Martin Seeley. “Studije su takođe otkrile, da ružičasti šum pomaže da provedete više vremena u dubokom snu, što znači da se budite s više energije.”

Ako to nije dovoljno, nekoliko studija – uključujući i onu objavljenu u “Frontiers in Human Neuroscience” sugeriše da slušanje ružičastog šuma dok spavaš može pomoći u poboljšanju funkcije pamćenja sljedećeg dana.

 

Izvor: glam.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum