Trenutno čitaš
Savršen izlet iz Banjaluke: Vožnja čamcima kroz pećinu i posjeta velelepnom dvorcu

Savršen izlet iz Banjaluke: Vožnja čamcima kroz pećinu i posjeta velelepnom dvorcu

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Dalaj Lama je rekao: „Svake godine otputuj na mjesto gdje ranije nisi bio.“ Za taj poduhvat je ponekad dovoljan samo jedan dan. Bez mnogo vožnje, trošenja slobodnih dana i sa malo novca, možemo obići predivna mjesta na kojima dosad nismo bili, a koja će nas duhovno obogatiti.

Vikend iza nas smo iskoristili da posjetimo male gradove u okolini jezera Balaton, u Mađarskoj, u odličnoj organizaciji agencije Putomanija iz Banje Luke. Sjajno smo se proveli i napunili baterije za sedmicu pred nama, pa s radošću dijelimo s tobom utiske sa ovog kratkog putovanja.

Foto: Ultra Magazin

Vožnja čamcima kroz pećinu

Prva stanica na ovoj zanimljivoj turi je mjesto Tapolca, gradić u blizini „mađarskog mora“ kako se često naziva Balaton, najveće jezero u Mađarskoj i jedno od najvećih u srednjoj Evropi. Ovaj pitoreskni gradić krije pećinu i podzemno jezero otkriveno 1903. godine.

Glavna atrakcija je plovidba ovim čudesnim pećinskim kanalima ispunjenim bistrom vodom, a glavni izazov i zabava se sastoji u tome što posjetioci sami upravljaju čamcima. Ovo će sigurno učiniti da se nasmiješ i opustiš čak i ako se plašiš skučenog prostora. Veslanje, provlačenje ispod niskih stijena i sudaranje čamaca je avantura koju ne smiješ propustiti. Pritom, fotografije koje ovdje napraviš su čarobne.

Foto: Ultra Magazin

Gradić Tapolca

Nakon vožnje kroz pećinu te čeka gradić Tapolca sa malim jezerom u svom središtu, gdje možeš uživati ispijajući kafu u bašti, fotografišući se i posmatrajući neobične ribe u jezeru.

izlet iz Banjaluke
Foto: Ultra Magazin

Tvrđava Szigliget

U potrazi za savršenim pogledom na jezero Balaton uputili smo se u tvrđavu Szigliget. Do tvrđave vodi put kroz prekrasan pejzaž, a sama tvrđava se nalazi na uzvišenju od 239m koje nije teško savladati. Tvrđava je nastala u 13.vijeku, dobro je očuvana i bogata maketama i prikazima života svojih stanovnika kroz vijekove.

Odavde se pruža stvarno jedinstven pogled na jezero i okolinu.

Pročitaj

izlet iz Banjaluke
Foto: Ultra Magazin

Kestel

Gradić Kestel na obali Balatona krije velelepni Feštetić dvorac, čija je gradnja započeta sredinom 18. a završena krajem 19.vijeka. Barokni dvorac je i danas u odličnom stanju, a mogu se posjetiti i unutrašnje dvorane u kojima se nalaze zanimljivi muzeji, kao i bogata biblioteka u aristokratskom stilu iz 19.vijeka.

Dvorac krasi i veliki, uređeni park sa mnoštvom biljnih vrsta u kome je pravo uživanje šetati i upijati zrake sunca na nekoj od klupica.

izlet iz Banjaluke
Foto: Ultra Magazin

Toplo preporučujemo ovaj sadržajan izlet na kome ćeš vidjeti i doživjeti nešto potpuno novo. Ukoliko te nismo ubijedili da kreneš sa Putomanijom već 29.04, onda će te cijena od svega 65KM sigurno uvjeriti u privlačnost ove ture. Javi se Putomaniji na Fejsbuk ili Instagram profilu i uživaj i ti u plovidbi kroz pećinu i najboljem pogledu na „mađarsko more“.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum