Trenutno čitaš
Savjeti za savršeno farbanje kose kod kuće

Savjeti za savršeno farbanje kose kod kuće

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Iako mnogi frizeri ne preporučuju farbanje kose kod kuće, ponekad je to najbolja opcija. Na primjer, profesionalna farba za kosu možda nije u sklopu tvog budžeta, ali i dalje želiš prikriti svoje sijede. Ili je možda tvoj frizer na odmoru.

Ako se odlučiš za farbanje kose kod kuće, vjerovatno ćeš željeti da to uradiš kako treba kako bi postigla najbolje moguće rezultate. Evo nekoliko uobičajenih grešaka u farbanju kose kod kuće koje ćeš htjeti izbjeći sljedeći put kada farbaš kosu kod kuće.

Ne zaboravi da pročitaš uputstvo

Većina nas ne pročita uputstva za stvari poput tostera i mikrotalasnih pećnica, ali kada je u pitanju boja za kosu, ne bi trebala preskočiti ovaj korak. Ključno je znati kako miješati proizvod, kao i koliko dugo ga ostaviti da djeluje.

farbanje kose kod kuće
Foto: freepik

Nikad ne kupuj samo jednu bocu boje

Ako imaš dugu ili gustu kosu, o ovome se ne može pregovarati. Kupi dodatnu kutiju. „Nikad ne znate koliko će vam kosa biti porozna, a većina boja je za kratku, tanku kosu, pa planirajte u skladu s tim“, savjetuje stilistkinja Brittany Gharring.

Ne zaboravi zaštititi svoju kožu

Važno je i lako zaštititi kožu dok farbaš kosu. „Ne postoji ništa gore od toga da završite sa izdajničkim prugama boje na čelu“, kaže Gharring. „Nanesite malu traku kreme oko linije kose i ušiju“, preporučuje ona.

farbanje kose kod kuće
Foto: freepik

Nikada ne ispiraj toplom vodom

Možda ćeš doći u iskušenje da ispereš toplom vodom, jer je to bolje od hladne vode. Međutim, ovo nije pametna ideja. “Vruća voda podiže vanjski sloj boje kose, uzrokujući da boja brže blijedi”, kaže poznati frizer Cody Renegar. “Isperite kosu hladnom vodom kako biste zapečatili kutikulu i učvrstili novu boju.”

Nemoj šamponirati sljedeći dan

Da li svakodnevno pereš kosu? Ako je tako, to bi mogao biti izazov, ali najbolje je izbjegavati pranje kose dan ili dva. Renegar preporučuje da sačekaš 48 do 72 sata da opereš kosu. “Ovo daje kutikuli dovoljno vremena da se zatvori i boji da se stegne.”

Pročitaj

farbanje kose kod kuće
Foto: freepik

Izbjegavaj vruće alate nakon farbanja kose

Iako ti profesionalci mogu oblikovati kosu vrućim alatima nakon farbanja, najbolje je da pričekaš nekoliko dana prije upotrebe pegle ili alata za uvijanje. “Dodatna toplota iz alata može uzrokovati da vaša kosa ne samo izblijedi, već može uzrokovati da vaša kosa tretirana hemijskim putem postane lomljivija i suva. Možete koristiti toplinske alate, ali ne bih preporučio da ih koristite odmah nakon farbanja kose, a opet, ne bih ih često koristio. Ako ćete ih koristiti, uvijek koristite sredstvo za zaštitu od topline,” kaže Renegar.

 

Izvor: realsimple.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum