Trenutno čitaš
Savjeti za savršen piknik i kako ga isplanirati

Savjeti za savršen piknik i kako ga isplanirati

pepco piknik

Piknik je sjajna prilika da se odvojiš od svakondevnih obveza, provedeš vrijeme s najbližima i uživaš u jednostavnim stvarima. Bez obzira planiraš li romantični obrok za dvoje ili porodično druženje uz gozbu na otvorenom, važno je da bude dobro organizovan.

Saznaj koja jela su najbolja i šta ponijeti sa sobom na piknik!

pepco piknik
Pepco piknik

Osnove piknika – počni sa planiranjem

Uspješan obrok na otvorenom zahtijeva, ne samo odabir pravog mjesta za piknik, već i određivanje prikladnog datuma. Započni s provjerom vremenske prognoze – ništa ti ne može pokvariti planove kao neočekivana kiša ili jak vjetar.

Piknik možeš organizovati na raznim mjestima. Odlična lokacija je, na primjer, travnata površina u vlastitoj bašti, plaža, livada ili veliki park, sve dok je piknik na tim lokacijama u skladu s lokalnim propisima. Neka mjesta ne dozvoljavaju piknike ili gaženje po travi – provjeri je li lokacija koju odabereš pogodna za tu svrhu.

Napravi jelovnik za piknik

Obrok na otvorenom ima svoja pravila – pogotovo ako na raspolaganju nemaš peć, roštilj ili kamin. Piknici se organizuju uglavnom ljeti, kada je dovoljno toplo i ugodno da nikome ne pada na pamet da jede toplu supu.

Koja su jela dobra za piknik? Prije svega, ona koje možeš unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom: sendviči, kanapei, tortilje, svježe voće i povrće, kao i druge vrste grickalica, poput sira ili suhomesnatih proizvoda. Najvažnije je da sve pripremiš kod kuće i spakuješ gotove porcije u kutije, koje onda nosiš sa sobom. Trebaš li kutije za hranu koje se mogu zatvoriti? Mi imamo rješenje – pristupačne i praktične kutije za hranu i piće čekaju te u Pepco prodavnicama!

pepco piknik
Pepco piknik

Kompletiraj neophodno posuđe, pribor i dodatke

Teško je zamisliti ugodan obrok na otvorenom bez tanjira, pribora za jelo i salveta. Odabir odgovarajućeg posuđa i pribora za jelo zavisi od jela koja ćeš servirati. Tanjiri su dovoljni za sendviče, ali viljuške ili kašike će ti trebati za kolač. Ne zaboravi na šolje ili čaše, za serviranje pića.

Za vrijeme obroka na otvorenom nemoj koristiti posuđe za jednokratnu upotrebu od tanke plastike, koje se lako ošteti. Bolja opcija je stono posuđe za višekratnu upotrebu – porculansko, stakleno ili plastično, koje će lako izdržati dugotrajnu upotrebu. Tanjiri, zdjele i drugo posuđe za piknik dio su Pepco ponude, uvijek po odličnim cijenama.

Nemoj zaboraviti na tekstil

Piknik je nezamisliv bez deke za piknik! Najbolja je velika, otporna na vlagu i zaprljanja. Specijalna deka za piknik ne košta mnogo, a moći ćeš je koristiti više sezona. Deke ove vrste najčešće su jednostrane. Gornja strana je mekana i udobna za sjedenje dok je donja glatka, skliska, otporna na vlagu i slučajna oštećenja.

Ne zaboravi ponijeti salvete. Osim za ruke, možeš ih koristiti i kao zamjenu za tanjire, kada serviraš proizvode kao što su kolači ili panini.

Pročitaj
probiotik

Isplati li se kupiti korpu za piknik?

pepco piknik
Pepco piknik

Riječ “piknik” mnoge ljude asocira na specifičnu vrstu pletene korpe u čijoj se unutrašnjosti nalaze pribor za jelo, posuđe, a često i razne vrste grickalica. Ovakva posebna korpa za piknik nije jeftina, ali teoretski nudi sve što je potrebno za piknik. Je li to stvarno tako?

To ipak zavisi od konkretnog modela korpe, ali i od vrste piknika i za koliko osoba ga želimo organizovati. Korpa za piknik ima ograničen kapacitet i sadržaj. U mnogim slučajevima biće lakše da sami sakupimo posuđe, pribor za jelo i dodatke za piknik. Korpa za piknik može biti korisna za male grupe ljudi i redovne piknike.

O čemu još vrijedi voditi računa pri organizaciji piknika?

Obrok na otvorenom može biti ugodan ako smo okruženi prekrasnom prirodom. Da možeš uživati ​​u ljepotama prirode, pobrini se da sav otpad nastao tokom piknika poneseš sa sobom – možda na šumskoj čistini ili na obali jezera nema kante za otpatke ili je prepuna. Sa sobom uvijek imaj torbu ili kesu u koju ćeš odložiti smeće i baciti ga na za to predviđeno mjesto.

Svi vole piknike, bez obzira na doba godine. Sve što nam treba je vrijeme za organizaciju i pripremu obroka, prikladno mjesto i sunčan dan. To je provjeren recept za savršen piknik.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum