Trenutno čitaš
Savjeti za samopomoć nakon raskida i prolazak kroz proces tugovanja

Savjeti za samopomoć nakon raskida i prolazak kroz proces tugovanja

raskid

Raskid veze može biti jedno od najtežih emocionalnih iskustava koje doživimo. Gubitak ljubavi i emocionalne povezanosti može ostaviti duboke ožiljke na srcu. Čak i kada donosi oslobođenje i olakšanje, ostavlja prazninu i izaziva bolna suočavanja i preispitivanja.

Bilo da je raskid partnerske veze donio osjećanje neuspijeha, sumnje u sebe, razočarenja u ljubav, tugu… potrebno je iscjeljenje i bez obzira koliko vremena treba za tugovanje važno je znati da jedino sami sebi možemo pomoći i zašto ne početi odmah.

raskid
@doses_of_style

Dozvoli sebi da tuguješ i osjećaš bol

Prva i najvažnija stvar koju trebaš učiniti jest dopustiti sebi da osjećaš tugu. Nastavićeš dalje, ali ne možda odmah, jer odbacivanje emocija poput tuge i bola, okupiranje nekim drugim aktivnostima kada ti je potrebno da tuguješ je “guranje stvari pod tepih”. Ignorisanje osjećaja ili potiskivanje tuge može produžiti proces iscjeljenja. Dopusti sebi da plačeš, ljutnja i tuga tako izlaze na površinu.

Izrazi svoja osjećanja

Sljedeći korak u samopomoći poslije raskida je izražavanje osjećanja. Otvoreno razgovaraj s prijateljima, porodicom ili terapeutom o svojim osjećajima. Ponekad samo izražavanje onoga što osjećaš može ti pomoći da se osjećaš bolje. Ako ti se plače, plači, izrazi i ljutnju i svoju ogorčenost, ali bez nanošenja štete sebi ili drugima. Razgovor sa bliskim osobama je od ključne važnosti na putu iscjeljenja.

raskid
@doses_of_style

Shvati da je svaki raskid lekcija i prilika za povratak sebi

Pročitaj
vježbe za oblikovanje tijela

Razmisli o tome koja je najbitnija lekcija koju si savladala/savladao poslije veze i raskida. Svako iskustvo nosi sa sobom lekcije, a razumijevanje tih lekcija može ti pomoći da rasteš na duhovnom nivou i gradiš bolju verziju sebe. Takođe, raskid može donijeti i dezorjentaciju, pogotovo ako u odnosu izgubiš sebe. Dovoljno je da se potrudiš i sjetiš se verzije sebe prije ljubavne veze.

Ne žuri u novu vezu

Nemoj žuriti u novu vezu misleći da ćeš tako brže “preboljeli” bivšeg partnera. Važno je dati sebi vremena da se oporaviš i rasteš prije nego se ponovno upustiš u ljubavnu vezu. Proces iscjeljenja traži vrijeme mada nema određenog roka za prebolijevanje raskida. Istreniraj svoju strpljivot i neka iscjeljenje ide svojim prirodnim tokom. Do tada, iako se možda želiš povući, održavaj veze s prijateljima i porodicom. Društvo i podrška ljudi koji te vole može ublažiti osjećaj usamljenosti. Takođe, fokusiraj se na pozitivne stvari i radi na sebi i održavanju pozitivnog uma. Pomoći će ti u tome afirmacije, meditacija i vođenje dnevnika.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum