Trenutno čitaš
Savjeti poznatog indijskog filozofa za srećniji i ispunjeniji život

Savjeti poznatog indijskog filozofa za srećniji i ispunjeniji život

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako tražiš inspiraciju u životu, onda ne može biti ništa bolje od ovih uzbudljivih izreka Swamija Vivekanande. Uranjamo duboko u okean njegovih mudrosti i donosimo ti neke bisere u obliku citata, koji su bezvremenski po svojoj privlačnosti i koji će sigurno probuditi tvoj um, srce i dušu i inspirisati te na bolji život.

Foto: pixabay

O karmi

Karma određuje šta zaslužujemo i šta možemo da asimilujemo. Odgovorni smo za ono što jesmo i šta god želimo da budemo, imamo moć da sami napravimo.

Radi radi posla. Ima onih koji su zaista so zemlje u svakoj zemlji i koji rade zarad posla, koji ne mare za ime, slavu, pa čak ni za odlazak u raj. Oni rade samo zato što će dobro doći iz toga.

Sve što radimo, fizički ili mentalno, je karma i ostavlja tragove na nama.

Sve radnje koje vidimo u svijetu, sva kretanja u ljudskom društvu, sva djela koja imamo oko sebe, jednostavno su prikaz misli, manifestacija volje čovjeka. Mašine ili instrumenti, gradovi, brodovi ili ratnici, sve su to jednostavno manifestacija ljudske volje; a ova volja je uzrokovana karakterom, a karakter je proizveden karmom.

Svaki čovjek treba da ima svoj ideal i da se trudi da ga ostvari. To je sigurniji način napretka od preuzimanja tuđih ideala, za koje se nikada ne može nadati da će ih ostvariti.

Foto: pixabay

O uspjehu

Uzmi jednu ideju, učinite tu jednu ideju svojim životom, razmišljaj o njoj, sanjaj o njoj, neka mozak, mišići, živci, svaki dio tijela budu puni te ideje, sve drugo ostavi na miru. Ovo je put do uspjeha.

Ustani, probudi se i ne zaustavljaj se dok se cilj ne postigne.

Sve moći u svemiru su već naše. Mi smo ti, koji smo stavili ruke pred oči i plačemo da je mrak.

Razgovaraj sa sobom jednom dnevno, inače ćeš možda propustiti da upoznaš izvrsnu osobu na ovom svijetu.

Ne čekaj nikoga i ništa. Uradi sve što možeš, ne gradi nadu ni na čemu.

Uvijek se trudi da se predstavljaš srećnim. U početku to postaje tvoj izgled, postepeno postaje navika i na kraju postaje tvoja ličnost.

Moraš rasti iznutra prema van. Niko te ne može naučiti, niko te ne može učiniti duhovnim. Ne postoji drugi učitelj, osim sopstvene duše.

Foto: pixabay

O obrazovanju

Želimo ono obrazovanje kojim se formira karakter, povećava snaga uma, širi intelekt i kojim se može stati na svoje noge.

Pročitaj
rano buđenje

Obrazovanje ne ispunjava um sa puno činjenica. Usavršavanje instrumenta i potpuno ovladavanje vlastitim umom je idealno obrazovanje.

Obrazovanje tek treba da postoji u svijetu, a civilizacija – civilizacija još nigdje nije počela.

Sve znanje koje je svijet ikada primio dolazi iz uma; beskonačna biblioteka univerzuma je u našim umovima.

Za jedan dan, kada ne naiđeš na probleme – možeš biti sigurni da idete pogrešnim putem.

Najveći grijeh je misliti o sebi kao o slabom.

Usudi se da budeš slobodna/slobodan, usudi se da odeš onoliko daleko koliko te misao vodi i usudi se da to sprovedeš , u svom životu.

Stvari ne napreduju na bolje; ostaju takvi kakvi jesu. Mi smo ti koji rastemo bolji, zahvaljujući promjenama koje unosimo u sebe.

izvor: imvoyager.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum