Trenutno čitaš
Otkrivamo najslađi razlog zašto te tvoj pas prati do kupatila

Otkrivamo najslađi razlog zašto te tvoj pas prati do kupatila

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Pokušavaš imati nekoliko sekundi mira i tišine, dok si u kupatilu, ali odjednom vidiš da te tvoj kućni ljubimac prati u stopu i želi da ide za tobom u kupatilo. Zašto nas naši psi prate do kupatila, otkriva nam dr. Crista Coppola, PhD, pseći biheviorista.

Foto: CHRIS AMARAL/GETTY IMAGES

Zašto nas psi prate u kupatilo?

“Jednostavno rečeno, tvoj pas te prati do kupatila jer te se ne mogu zasititi. To je kao ona školjka priljepak. Glavni razlog zašto nas psi prate do kupatila je taj što vole da budu tu, gdje smo mi. Psi su društvene životinje, što znači da je socijalizacija i druženje za njih zaista prirodno ponašanje. To je dio onoga što ih čini tako fantastično odanim pratiocima i prijateljima. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Pa, naučnici ističu činjenicu da psi nemaju čak ni pojma šta je kupatilo ili šta mi to tamo radimo, tako da njihov cilj nije da nas samo jezivo posmatraju, dok se bavimo svojim poslom. Oni svim srcem žele da budu u našoj blizini”, objašnjava dr. Coppola.

Foto: pexels

Trebam li se brinuti zbog toga?

“Sve u svemu, to što nas naš pas prati i u kupatilo, nije ništa o čemu bi se se trebalo brinuti. Možda će biti malo dosadno, naravno, ali uglavnom to je sasvim normalno. Pratiti te do kupatila, nije samo po sebi znak ozbiljnog stanja, ali ako tvoj pas pokazuje uznemirujuće ponašanje kada je duže odvojen od tebe, čak i na kraće vremenske periode, kao što je duža pauza u kupatilu dok se kupaš, to bi mogao biti pokazatelj anksioznosti odvajanja. Znakovi i simptomi anksioznosti ili uznemirenosti zbog razdvajanja uključuju neprestano cviljenje, lajanje, pretjerano lizanje, mokrenje. Ali ako nema pas takve simptome, sasvim je u redu da te prati do kupatila i da želi boraviti u prostoru u kojem boraviš ti”, objašnjava dr. Coppola.

Foto: pexels

Kako da natjeram psa da prestane s tom navikom?

Pročitaj

Možeš jednostavno trenirati svog psa da ostane na mjestu, kada poželiš odjuriti u toalet. Dr. Coppola preporučuje da daš svom psu nešto zabavno za igru, dok si u kupatilu – njuškavac (podlogu za njuškanje) igračku ili neku pseću poslasticu.

Izvor: purewow.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum