Trenutno čitaš
Savjeti za planiranje prijatnog planinskog odmora

Savjeti za planiranje prijatnog planinskog odmora

planinski odmor
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Iako mnogi od nas izjednačavaju ideju odmora sa idejom odlaska na more, to ne mora uvijek da bude slučaj kod svih koji žele da se odmore tokom ljeta ili drugih godišnjih doba. Ovo je naročito slučaj kod ljubitelja planinskog turizma, jer ovi ljudi toliko uživaju u vremenu koje provode na planinama da ni ne razmišljaju da uskrate sebi ovaj doživljaj.

Međutim, odlazak na planinu nije ni lak ni jednostavan, i zato je važno da znamo šta radimo i kako da što više uživamo prilikom ove avanture. Ako su ti potrebni savjeti kako da planiraš prijatan planinski odmor, evo nekoliko ideja i prijedloga koje bi trebalo da razmotriš prije no što se sljedeći put odlučiš na kojoj ćeš planini da provedeš vrijeme koje odvojeno za bijeg iz bučne i naseljene gradske sredine.

Foto: Ultra magazin

Potraži neobične detalje

Na prvi pogled, sve planine izgledaju isto i nijedan smještaj se ne ističe u poređenju sa drugima. Sve su to drvene kolibe koje nude prostor za odmor i spavanje, a oko njih su nepregledne livade, šume, polja i prostor koji se nudi na dlanu, spreman da ga istražimo. Međutim, ne možemo uopštavati stvari na taj način i izjednačavati sve planinske prostore koji su nam dostupni jer svaki od njih nudi ono “nešto” što ga ističe i zbog čega se razlikuje od drugih.

Kod nekih planina, to su staze za skijanje i vožnju snouborda, kod drugih prednjače staze za pješačenje i planinaranje, kod trećih se ističu skrivene mjesta poput romantične ljuljaške na Vlašiću, dok će vas kod četvrtih planina dočekati ponuda lokalnih jela i pića koje morate probati. Stoga je ključno da pronađemo ono što nas najviše privlači planinama i da potom razmislimo gdje bismo mogli da provedemo svoj planinski odmor u skladu sa svojim željama i težnjama.

Foto: kench.bih

Insistiraj na udobnom smještaju

Kada govorimo o smještaju, moramo da imamo na umu da različite planine nude različite mogućnosti – negdje ćeš naći hotele, negdje bungalove, negdje vikendice, a negdje šatore. Neće sve ove stvari odgovarati svim ljudima, ali dobro je što su mogućnosti toliko široke da ćeš sigurno pronaći nešto za sebe nezavisno od toga šta tražiš.

No, i dalje je najvažnije da insistiraš na smještaju koji je dovoljno udoban i prostran da ćeš se osjetiti kao kod kuće, što je upravo efekat kom se svi mi nadamo. Na primjer, ako te privlače uzbudljive Divčibare, smeštaj koji je dostupan sigurno će ti odgovarati jer postoji mnogo različitih tipova ponuda i objekata koji su locirani svuda po planini, te ćeš lako svesti izbor na smještaj koji ti odgovara na svakom mogućem nivou.

Praktičnost prilikom pakovanja

U zavisnosti od toga koliko dugo ćeš biti na planini, važno je da sa sobom imaš dovoljno suve i čiste odjeće koju ćeš moći da nosiš, kao i drugih sitnica koje ti mogu olakšati ili čak spasiti život. Od baterijskih lampi do signala kojim tražiš pomoć, sve ove stvari su važne kada se pakuješ, ali takođe je važan i prtljag. Ako misliš da ćeš moći da guraš kofer po planini, varaš se – umjesto kofera, odluči se za ruksak za planinarenje koji će ti biti sasvim dovoljan ako u njega smjestiš samo najvažnije stvari.

Izaberi pravi ruksak tako što ćeš razmisliti o tome koliko ćeš biti van kuće, šta bi sve trebalo da spakuješ u njega, i koji materijal će ti najviše odgovarati. Naravno, idealno bi bilo da pronađeš model koji će odgovarati obliku tvoje kičme.

Foto: Ultra magazin

Urbanost i ruralnost u isto vrijeme

Iako postoji mnogo ljubitelja planina svuda oko nas, nisu svi naklonjeni ovoj vrsti odmora. Veliki broj turista voli da provede svoje slobodno vrijeme u urbanoj sredini, lutajući gradovima, istražujući njihovu istoriju i posmatrajući znamenitosti. Ako smo nesigurni da li da izaberemo jednu ili drugu ideju, budimo mudri pa izaberimo obje tako što ćemo pronaći planinu koja je blizu nekog velikog grada.

Pročitaj

Na primjer, odlazak na Trebević, planinu kod Sarajeva, pružiće nam mogućnost da provedemo nekoliko dana u samom centru užurbanog sarajevskog dnevnog i noćnog života, nakon čega možemo da se odmorimo u planinskom okruženju. Postoji mnogo planina koje su blizu gradova, i ako ih posjetimo, naš odmor će biti i ruralan i urban u isto vrijeme.

Odlazak na planinu nije popularna ideja kao odlazak na more ili u neku svjetsku metropolu, ali krajnje je vrijeme da promijenimo paradigmu i shvatimo da je planinski vazduh idealan za sve nas. Ako razmotrimo ove ideje i efikasno ih primjenimo u praksi, sigurno ćemo na planini koju odaberemo provesti odmor koji ćemo uvijek pamtiti!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Autor teksta: Velibor Živkov

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum