Trenutno čitaš
Ruksaci za planinarenje – Kako izabrati pravi?

Ruksaci za planinarenje – Kako izabrati pravi?

Kada se baviš sportom, važno je da imaš svu potrebnu opremu. Za različite vrste sportova potrebna je različita oprema. Ono što je zajedničko svim sportovima, što se tiče opreme, jeste da ona treba da bude udobna i da omogućava laku i bezbjednu aktivnost.

Ako se baviš planinarenjem, kao sastavni dio vaše opreme, trebaće ti ruksak. Postoje različite vrste planinarskih ruksaka. Mnogi faktori utiču na to – težina opreme koja se pakuje, trajanje avanture, vremenski uslovi, kvalitet materijala, itd.

pexels

Preporuke najboljih ruksaka za kraća planinarenja

Ako se spremaš za kraći obilazak planine, trebaće ti manji, jednostavniji ruksak. Sve svoje osnovne stvari možete spakovati u ruksake bez okvira. Obično su napravljeni od pjene ili plastične folije i pogodni su za pakovanje male količine opreme. Pošto nemaju okvir, svu težinu opreme ćeš osjetiti na svojim ramenima.

Za kraće šetnje možeš nositi i obične ruksake za putovanja, trening ili šetnje. Mnogi modeli imaju podesive i izdržljive naramenice. S njima ćeš se osjećati bolje i ugodnije nego kada nosiš ruksake bez okvira. Mogu imati i trake, postavljene oko struka, koje će povećati udobnost i spriječiti da ruksak poskakuje na leđima.

pexels

Modeli koji su pogodni za duže avanture

Veliki ruksaci za planinarenje, koji se koriste za duže avanture, imaju više pogodnosti. Adekvatni su za nošenje veće količine opreme. Iako nose veliku težinu, pružaju dovoljno kapaciteta za spakovanje svih potrebnih stvari i udobnost prilikom nošenja.

Postoje dvije vrste ovih ruksaka – oni sa vanjskim okvirom i oni sa unutrašnjim rancem. Oba su dizajnirana za nošenje teških tereta. Oni prenose veliki dio težine na kukove, što olakšava samo planinarenje, jer velika opterećenja na ramenima mogu otežati proces. Ovo je veoma važno za zimsko planinarenje, kada se krećeš van staze sa velikim teretom.

pexels

Od kojih materijala su napravljeni i koliko će trajati?

Trajnost planinarskih ruksaka ovisi o materijalima od kojih su izrađeni. Veliki broj modela ove planinarske opreme izrađen je od presvučenog najlona ili poliestera. Ovi materijali su vrlo izdržljivi, otporni na vlagu, fleksibilni i mogu dugo trajati.

Ruksaci za planinarenje, obloženi najlonom ili poliesterom, otporni su na habanje, vlagu i odlikuju se manjom elastičnošću. Iako većina njih odbija vodu i vlagu, njihova otpornost može oslabiti čestom upotrebom. Zato ih je potrebno dodatno pokriti u slučaju padavina i loših vremenskih uslova. Na taj način ćeš sačuvati opremu koja se nalazi u njima.

Pročitaj

pexels

Koliko dugo će ruksak za planinarenje trajati zavisi od toga koliko se često koristi. Obično je ova vrsta opreme vrlo jaka i izdržljiva, tako da može dugo trajati. A kvalitetan izbor ruksaka možeš pronaći ovdje.

Međutim, dešava se da planinski rančevi budu uništeni za vrlo kratko vrijeme. To se dešava ako pretrpe veliki teret. U tim slučajevima vodi računa o smanjenju težine opreme koju pakuješ.

pexels

Prije odlaska na planinarenje potrebno je provjeriti svu opremu koju nosiš, a posebno ruksake. Obratiti pažnju na težinu opreme i provjeri da li je šavovi mogu izdržati. Zatim, takođe je važno provjeriti pojaseve, džepove, trake i sisteme otvaranja i zatvaranja na planinarskim ruksacima. Dodatna provjera nije na odmet, jer prije odlaska na planinarenje moraš biti siguran/sigurna da je oprema funkcionalna.

Autor teksta: Velibor Živkov

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum