Trenutno čitaš
Samo 11 minuta dnevne vježbe može nam pomoći da živimo duže

Samo 11 minuta dnevne vježbe može nam pomoći da živimo duže

Postoji nekoliko studija koje daju smjernice koliko minuta dnevno treba da vježbamo, ali najveći pregled studija te vrste do sada može dati konkretniji uvid. Studija, koja je objavljena u British Journal of Sports Medicine, pokazala je da samo 11 minuta aerobnog vježbanja dnevno može značajno smanjiti rizik od rane smrti.

Da bi dobili svoje zaključke, istraživači su pregledali 196 ranije objavljenih studija, ukupno više od 30 miliona odraslih učesnika koji su praćeni u prosjeku 10 godina. Studija se prvenstveno fokusirala na učesnike koji su završili minimalnu preporučenu količinu vježbanja sedmično (150 minuta ili 22 minute dnevno).

11 minuta dnevne vježbe
Foto: unsplash

U poređenju sa sedentarnim učesnicima, ljudi koji su vježbali 150 minuta sedmično imali su 31 posto manje šanse da umru iz bilo kojeg razloga. Štaviše, ispitanici koji su spadali u ovu grupu za vježbanje takođe su imali 29 posto manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti i 15 posto manji rizik od umiranja od raka.

Ali rezultati pokazuju da je duži životni vijek moguć i za ljude koji vježbaju rjeđe od praga od 150 minuta. Nova studija je pokazala da samo 75 minuta fizičke aktivnosti sedmično, ili 11 minuta dnevno, može smanjiti rizik od rane smrti za 20 posto. Takođe su otkrili da je 75 minuta nedjeljnog vježbanja povezano sa 17 posto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i sedam posto manjim rizikom od razvoja raka.

Pročitaj

11 minuta dnevne vježbe
Foto: unsplash

“Ako ste neko ko smatra da je ideja o 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično pomalo zastrašujuća, onda bi naši pronalasci trebali biti dobra vijest”, rekao je autor studije Soren Brage iz Odjeljenja za epidemiologiju Vijeća za medicinska istraživanja na Univerzitetu u Cambridgeu, u saopštenju za javnost. “Ovo je takođe dobra početna pozicija – ako smatrate da je 75 minuta sedmično izvodljivo, onda možete pokušati da postepeno povećavate vrijeme vježbanja do punog preporučenog iznosa.”

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum