Trenutno čitaš
Rižina voda je novi trend u njezi kože

Rižina voda je novi trend u njezi kože

L'Occitane
L'Occitane

Svaki drugi dan se pojavljuju novi trendovi u njezi kože koji tvrde da su dobri za našu kožu. Mnogi od ovih trendova su samo iteracije postojećih trendova koji sadrže zaokret. Međutim, trendovi ponekad dolaze iz drevnih tradicija koje se gube i kasnije ponovo pronalaze.

Jedan od novih trendova u njezi kože koji ponovo postaje sve popularniji je korištenje rižine vode za njegu kože. Ovaj trend nije ništa novo u svijetu ljepote, jer se koristi hiljadama godina. Rižina voda je ostatak vode koji ostaje nakon pranja ili namakanja riže. Voda od riže imala je oduvijek dosta namjena i ranije se koristila na tijelu.

Iako nema sumnje da riža sadrži obilje nutrijenata i drugih svojstava, bitno je utvrditi da li je rižina voda vrijedna našeg vremena i truda. Pošto je ova voda postala popularna, postoji mnogo opcija između domaće rižine vode i proizvoda od rižine vode koji se prodaju u trgovinama.

Prije nego što kreneš da saznaš više o ovom trendu, bitno je napomenuti da nema mnogo istraživanja o efektima ove vode. Ovaj nedostatak istraživanja znači da je od vitalnog značaja istražiti kako rižina voda može pomoći tvojoj koži i ima li smisla ulagati u ovaj trend njege kože.

rižina voda
Foto: shutterstock

Za one koji žele nadograditi svoju rutinu njege kože kako bi dobili sjajnu i čistu kožu, rižina voda može biti sastojak koji im nedostaje. Dr. Madhuri Agarwal, osnivač Yavana Aesthetics Clinic, kaže za Vogue India: “Rižina voda sadrži škrob koji se često dodaje u vodu za kupanje kako bi smanjio upalu kod stanja kože koja svrbi, kao što je atopijski dermatitis. Takođe se koristi za ublažavanje opekotina od sunca i smanjenje mrlja prema nekim stručnjacima”, i dodaje, “pokazano je da ima antioksidativno djelovanje zahvaljujući elementima ferulinske i fitinske kiseline. Određene studije iz 2018. takođe tvrde da pokazuje potencijal protiv starenja tako što hidratizira kožu i daje joj glatki, porculanski finiš.”

Voda od riže ima dugu istoriju u mnogim kulturama zbog svojih umirujućih svojstava kao moćan sastojak za njegu kože.

Osim što tvojoj koži daje više vlage i zaštite, rižina voda je fleksibilan sastojak i može djelovati na bilo koji tip kože. Voda od riže podjednako može pomoći u hidrataciji kože i uklanjanju viška masnoće na koži sklonoj masnoći. Ova voda se takođe koristila za liječenje tamnih mrlja i hiperpigmentacije. Iako je potrebno više istraživanja da bi se dokazale ove tvrdnje, mnogi su tvrdili da uspješno koriste prokuhanu vodu za kožu kako bi posvijetlili ove dijelove kože.

rižina voda
Foto: yahoo.com

Kako koristiti rižinu vodu na koži?

Mala je razlika između kupovine proizvoda od rižine vode u trgovini i izrade vlastitog proizvoda. Ipak, proizvod za njegu kože poput vode za pranje lica od riže bio bi idealan za tvoju rutinu. Kao sredstvo za umivanje lica, rižina voda može pomoći u čišćenju kože od nečistoća, a istovremeno pomaže u zadržavanju vlage u koži.

Pročitaj

Vitamini i hranjive tvari u rižinoj vodi mogu pomoći da se tvojoj koži doda vitalnost i podmlađivanje, kao i da ti pomognu da smanjiš pojavu finih linija i bora.

Rižina voda se pravi tako što se pirinač pokrije viškom vode i stavi da proključa. Kada skineš vodu sa vatre, pritisni kašikom rižu kako bi u vodu pustila još više hranljivih materija. Procijedi rižu i ostaće ti voda bijele boje. Kada se dobro ohladi spremna je za upotrebu.

 

Izvor: glam.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum