Trenutno čitaš
Realnost vs. Instagram: Iluzije života na Instagramu

Realnost vs. Instagram: Iluzije života na Instagramu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Dok listamo kroz beskrajne fotografije savršenih trenutaka na Instagramu, trebamo biti svjesni da smo takođe suočeni s nečim što se često naziva “lažnim životom”. Platforma koja nam omogućava dijeljenje radosti, putovanja i uspjeha takođe stvara iluziju savršenstva, ostavljajući nas da se pitamo koliko toga je stvarno, a koliko je samo dobro postavljeno za kameru.

Instagram, sa svojim filterima i uređivanjem, postao je igralište gdje se stvarnost izobličuje među retuširanim fotografijama i pomno odabranim trenucima. Lažni osmijesi, idilični pejzaži, fotografisanje hrane postali su norma, stvarajući tako pritisak da život treba izgledati poput besprijekornog Instagram feeda.

@cozy.magazine

No, iza svakog “filtriranog” selfija skriva se stvarni život. Ovi virtualni svjetovi ne prikazuju trenutke tuge, neuspjeha i svakodnevnih izazova koje svi doživljavamo. I zašto bi? Jer na neki način ne koristimo društvene mreže da se rastužimo, nije to njihova svrha. Međutim, uljepšavanje života na Instagramu, postaje problem jer stvara nerealna očekivanja, potkopava samopouzdanje i podstiče osjećaj nedovoljnosti.

@nina.gornicka

Jedan od problema sa uljepšenim životima na Instagramu leži u tome što korisnici često zaboravljaju da je platforma samo mali isječak stvarnosti. Ljudi biraju dijeliti trenutke kada se osjećaju najbolje, ostavljajući vani sve druge aspekte svog života. U takvom okruženju, teško je razlikovati stvarnost od stvaranja privida.

Ali nećemo kriviti Instagram, nego trebamo promijeniti svoj pristup i znati da su te savršene slike samo trenuci, a ne cijeli životi. Trebali bismo naučiti cijeniti autentičnost više od estetike i prepoznati ljepotu stvarnih priča, čak i onih koje nisu “instagramično” savršene.

Pročitaj

lažni pozitivizam
@aesthetics.love.peace

Uljepšani život na Instagramu postaje ogledalo našeg društva koje ponekad previše naglašava vanjsku privlačnost i materijalni uspjeh. Možda je vrijeme da se vratimo korijenima, cijeneći stvarne trenutke, neovisno o tome jesu li ili nisu instagramski dostojni.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum