Ako tražiš način da iskoristiš sezonske tikvice na kreativan, ali i zdrav način – ravioli od tikvica su prava mala kulinarska magija. Kombinacija svježeg paradajza, kremastog sira, začinskog bilja i elegantno zamotanih tikvica čini ovo jelo neodoljivim, bilo da ga poslužuješ kao glavno jelo ili kao lagani dodatak ljetnom meniju.
Šta ti je potrebno?
Za paradajz sos:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 češnja bijelog luka (sitno sjeckanog ili naribanog)
- 900 g cherry paradajza (prepolovljenih)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ¼ šolje svježeg bosiljka
Za punjenje:
- 280 g rikota sira ili svježeg sira (dobro ocijeđenog)
- ½ šolje naribanog parmezana, podijeljeno na dvije polovine
- Korica jednog limuna
- 2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna
- 1 jaje
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice bibera
Za „ravioli“:
- 26 traka tikvica (otprilike 3 srednje tikvice narezane na tanke trake)
Priprema:
Zagrij rernu na 220°C. U tavi zagrij maslinovo ulje i dodaj bijeli luk. Kada postane zlatno-smeđi, dodaj paradajz, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice bibera. Dinstaj 5 minuta, zatim dodaj bosiljak i skini s vatre.
U srednjoj posudi pomiješaj rikotu (ili svježi sir), polovinu parmezana, limunovu koricu, peršun, umućeno jaje, so i biber dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
Formiraj ravioli od tikvica tako što ćeš ukrstiti dvije trake tikvica, dodati oko 2 kašičice fila u sredinu, pa preklapati krajeve prema unutra u smjeru kazaljke na satu. Ponovi dok ne potrošiš sve sastojke.
Odvoji ⅓ šolje paradajz sosa sa strane, a ostatak ostavi u tavi. Poslaži ravioli u sos, prelij preostalim sosom i pospi ostatkom parmezana. Peci u rerni 15 minuta na srednjoj rešetki.
Serviranje: Posluži toplo, uz još malo svježeg bosiljka ili kap limunovog soka za dodatnu svježinu. Ovo jelo je savršeno lagano, ali i dovoljno bogato da zadovolji i najveće gurmane – a izgleda i predivno na tanjiru.
Bonus savjet: Ako ti ostane viška fila, iskoristi ga za punjenje paprika ili kao namaz za tostirani hljeb – ne bacaj ništa!
Prijatno!