Trenutno čitaš
Punjena bundeva, kraljica jeseni!

Punjena bundeva, kraljica jeseni!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Bundeve sadrže sastojke, koji imaju mnogo prednosti za naše zdravlje. One su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima. Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo „lošeg“ holesterola, koji direktno utiče na rad srca. Jesen je idealno vrijeme za recepte od bundeve, a ovu punjenu bundevu ćeš vrlo lako pripremiti.

Sastojci:

  • 1 velika bundeva, očišćena i izdubljena
  • 1 tikvica, oljuštena i isječena na komadiće
  • 200 g smeđe riže
  • Prženi indijski orasi, grubo isjeckani
  • šaka grožđica
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 čajna kašičica čilija
  • Malo morske soli
  • Maslinovo ulje
punjena bundeva
Foto: deliciouslyella.com

Priprema:

Zagrij rernu na 200 stepeni Celzijusa. Očišćenu i izdubljenu bundevu stavi na pleh za pečenje, zajedno s isjeckanom tikvicom. Tikvicu možeš premazati maslinovim uljem i posoliti po ukusu.

Dok se bundeva i tikvica peku, skuhaj smeđu rižu prema uputstvima na pakovanju. Obično to traje oko 30-40 minuta. Kada riža bude gotova, ocijedi je ako je potrebno.

U velikoj posudi, pomiješaj skuhanu smeđu rižu, pržene indijske orahe, grožđice, javorov sirup, čili i malo morske soli. Sve dobro sjedini kako bi se ukusi spojili.

Kada bundeva postane mekana nakon pečenja (oko 25-30 minuta), izvadi je iz rerne i napuni je pripremljenom mješavinom od riže i povrća. Napunjenu bundevu možeš vratiti u rernu na nekoliko minuta kako bi se svi sastojci dodatno zagrijali, a zatim je posluži toplu.

Pročitaj
aperol

Uživaj!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum