Trenutno čitaš
Psiholozi savjetuju da ovih 10 stvari trebaš tražiti kod partnera/partnerke

Psiholozi savjetuju da ovih 10 stvari trebaš tražiti kod partnera/partnerke

Tražiš partnera/partnerku ili se pitaš da li će tvoja trenutna veza trajati?

Ne postoji definitivan način da saznaš kako će stvari funkcionisati, ali postoje neke stvari koje trebaš potražiti u partneru/partnerki, koje ti mogu pomoći da identifikuješ pravog partnera ili održiš sretnu vezu. Ovu listu možeš koristiti i da radiš na sebi i postaneš bolji partner/partnerka u vlastitoj vezi.

pexels

Neko ko otvoreno komunicira

Važno je da otvorena komunikacija, bude prisutna u zdravim odnosima. Pod otvorenom komunikacijom podrazumijevamo, da neko može s tobom podijeliti svoja osjećanja i potrebe. Kada izgradite vezu, otvorenost je važan dio onoga što vam oboma pomaže da se upoznate i osjećate se prepoznatim. Takođe može pomoći da lakše i produktivnije prebrodite sukobe i svađe. Ako si ti ili tvoj partner/partnerka zatvoreni jedno prema drugom, onaj drugi se uvijek pita ili pokušava čitati misli i stvari će postati teške u vezi.

Neko ko cijeni iskrenost i povjerenje

U većini istraživanja o terapiji parova otkrivamo, da je iskrenost važan dio veze jer pomaže u izgradnji i održavanju povjerenja. Povjerenje je temelj dobrih odnosa: ono stvara sigurnost i stabilnost. Bez tih stvari, bilo bi teško izgraditi vezu i pokazati ranjivost. Prolazak kroz konflikt, bi bio mnogo teži i možda se nikada nećete osjećati potpuno predanim.

pexels

Neko ko može preuzeti odgovornost

Važno je da oba partnera mogu potvrditi međusobna osjećanja i prihvatiti odgovornost. Kada je tvoj partner uznemiren, treba razumjeti zašto se tako osjeća i barem prihvatiti dio odgovornosti. Ako neko ne može preuzeti odgovornost nad svojim doprinosom konfliktu, biće teško pronaći rješenje, jer nijedna svađa nije potpuno jednostrana.

Neko ko ti izražava ljubav i poštovanje

Reći partneru ili pokazati partneru da ga voliš, važno je za osjećaj povezanosti. Izražavanje partneru onoga što cijenimo kod njih gradi vezu i balansira negativne interakcije. Važno je izraziti ljubav verbalno, ali i prepoznati da se ljubav može izraziti na mnogo drugih načina. Važno je identifikovati zbog čega se tvoj partner osjeća najvoljenijim i to ugraditi u način na koji to izražavaš.

pexels

Neko s kim se možeš zabaviti

Zajednička zabava je osnova prijateljstva u romantičnim vezama. Ne morate uživati u istim hobijima, tvoja interesovanja mogu biti čak i suprotna, ali ipak morate zajedno pronaći načine da se zajedno zabavite. Smijeh jača povezanost, izlasci su vrlo važni za kvalitetno provedeno vrijeme, a zajedničko doživljavanje novih stvari stvara pozitivna iskustva.

Neko ko prihvata uticaj

Prihvatanje uticaja jednih od drugih je važan faktor u upravljanju konfliktom. Može ti pomoći da shvatiš odakle tvoj partner dolazi i da budeš spremna/spreman da pronađete kompromis. Mogućnost da uzmeš u obzir partnerove misli i osjećaje, pomaže ti da doneseš odluke, koje utiču na vaš odnos na pozitivan način.

pexels

Neko ko je podrška

Svi prolaze kroz teške trenutke, ali imati partnera koji može biti uz tebe, može olakšati te teške trenutke. Jednako važan je i neko ko će biti tu i za dobre trenutke. Imati nekoga ko će slaviti tvoje pobjede je takođe način da se pokaže podrška.

Neko ko dijeli tvoje osnovne vrijednosti

Iako se ne morate slagati oko svega, važno je da dijelite osnovne vrijednosti. Stvari u životu koje smatrate važnima, treba da poštuje i cijeni i tvoj partner. Ne morate se slagati oko svakog detalja, ali srž toga treba podijeliti u određenoj mjeri. Ponekad uticaj koji prihvatamo, može da oblikuje ove vrijednosti, ali ne treba da se odrekneš nečega da ugodiš nekom drugom.

Pročitaj

pexels

Neko ko drugima govori pozitivno o tebi

Čak i kada su teška vremena, važno je da prijateljima ili porodici, ne pričaš negativno o svom partneru. Kao prvo, oni mogu imati problema da vide partnera pozitivno ako loše pričate o njemu, ali takođe, to je i važan dio poštovanja.

Neko ko te podržava i motiviše

Dobar partner podržava tebe, tvoje nade, ciljeve i snove. Partner bi takođe trebao da te inspiriše i motiviše na način koji te ohrabruje da budeš bolja verzija sebe. Prednost veze je da imaš nekoga ko te smatra odgovornim i ohrabruje te rasteš i napreduješ kao osoba.

 

Izvor: psychologytoday.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum