Trenutno čitaš
Preskakanje doručka može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

Preskakanje doručka može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Preskakanje doručka može dovesti do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Veza, pronađena u studiji koja je obuhvatila 6 550 odraslih osoba u dobi od 65 do 75 godina, bila je posebno naglašena za mogućnost moždanih udara.

Foto: Unsplash

Skoro 60% učesnika je doručkovalo svakog dana, četvrtina ispitanika ponekad, a 16% rijetko ili nikada. Svi su bili bez srčanih bolesti na početku istraživanja. U prosjeku, tokom 17 godina praćenja, bilo je 2.318 smrtnih slučajeva, uključujući 619 od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Unsplash

Ljudi koji nikada nisu doručkovali, bili su skloniji gojaznosti i imali su visok holesterol, ali je posmatračka studija, u Journal of American College of Cardiology, kontrolisana zbog ovih i mnogih drugih zdravstvenih, bihejvioralnih i socioekonomskih faktora.

U poređenju sa onima koji su doručkovali svaki dan, oni koji su preskočili obrok imali su 87% veći rizik od smrti od bilo kog kardiovaskularnog oboljenja i 19% povećan rizik od smrti, svukupno. Oni koji su preskakali doručak, imali su 59% veći rizik od razvoja srčanih oboljenja, i više nego utrostručen rizik od moždanog udara.

Foto: Unsplash

„Mnoge studije su pokazale, da je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od dijabetesa, hipertenzije i visokog holesterola“, rekao je glavni autor, dr Wei Bao, docent epidemiologije na Univerzitetu u Iowi. „Naša studija pokazuje, da bi doručak mogao biti jednostavan način za promovisanje kardiovaskularnog zdravlja”.

Pa, čak i poslovica kaže “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah”!

Pročitaj

Jesi li doručkovao/doručkovala jutros?

Izvor: independent.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum