Trenutno čitaš
Preporuka za čitanje: Svako je sposoban za vezu – Štefani Štal

Preporuka za čitanje: Svako je sposoban za vezu – Štefani Štal

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Naša preporuka za čitanje je odlična knjiga poznate autorke, koja nas je već inspirisala svojim bestselerom “Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj“, Štefani Štal.  “Zlatna sredina između bliskosti i slobode” je ono čemu nas uči ova popularna knjiga. 

Foto: Delfi

Ispunjena ljubavna veza nije stvar sreće, već lične odluke, tvrdi Štefani Štal, autorka bestselera iz oblasti psihologije i vodeći njemački stručnjak za strah od vezivanja. Nemoj čekati da ti na vrata pokuca prava osoba ili da se tvoj aktuelni partner promjeni i iznenada ispuni sva tvoja očekivanja. To se neće desiti. Nije bitno da li si već u vezi ili samo razmišljaš o tome – knjiga će ti pomoći da shvatiš koliko emocionalnost formirana u djetinjstvu utiče na tvoje sadašnje emocije i osjetljivost i koliko rad sa “unutrašnjim djetetom“ doprinosi uspješno ostvarenju odnosa sa voljenom osobom.

Koji je recept za srećnu vezu? Odgovor je iznenađujuće jednostavan: prije svega, važno je ojačati samopoštovanje i pronaći ravnotežu između vezivanja za drugog i lične nezavisnosti. Čitav naš život i svi naši odnosi zasnivaju se na traženju ovog sklada između potrebe za ljudskim vezama i autonomijom. U vezi se moramo odreći dijela svoje lične slobode; da bismo bili nezavisni, moramo da se odreknemo potpunog vezivanja za partnera. Za mnoge, međutim, ova ravnoteža ne postoji: ili su previše investirani ili suviše distancirani. Kada shvatimo mehanizme koji narušavaju ili ometaju ovu ravnotežu i naučimo kako da je postignemo ili obnovimo, stvorićemo odnos u kojem dvoje ravnopravnih ljudi dijele iste vrijednosti.

Uz praktične vježbe za samospoznaju, u knjizi ćeš pronaći kratke i jasne opise najčešćih tipova problematičnog ponašanja i “zaštitnih strategija“. Naučićeš kako da prepoznaš ove negativne obrasce kod sebe i svog partnera i kako da ih prevaziđete. Takođe ćeš otkriti svoje prednosti i način da pomoću njih ojačaš i obogatiš svoju vezu. Naoružani ovim znanjem, lako dolazimo do spoznaje i formule za zdravu i srećnu vezu zasnovanu na međusobnom poštovanju.

Pročitaj

Izvor: Laguna 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum