Trenutno čitaš
Premijera nove HBO serije “Zmajeva kuća”

Premijera nove HBO serije “Zmajeva kuća”

L'Occitane
L'Occitane

Nova HBO dramska serija „Zmajeva kuća“ (House of the Dragon) imaće premijeru 22. avgusta na streaming platformi HBO Max i HBO kanalu. Radnja serije od 10 epizoda, temeljene na knjizi „Vatra i krv“ Georgea R.R. Martina, odvija se 200 godina prije događaja iz „Igre prijestola“ i donosi priču o Kući Targaryen.

serija Zmajeva kuća

U glavnim ulogama su Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel i Rhys Ifans. Ostatak glumačke ekipe čine Milly Alcock, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, Jefferson Hall, David Horovitch, Wil Johnson, John Macmillan, Graham McTavish, Ewan Mitchell, Theo Nate, Matthew Needham, Bill Paterson, Phia Saban, Gavin Spokes i Savannah Steyn.

George R.R. Martin je jedan od tvoraca i izvršnih producenta uz Ryana Condala, ujedno i scenarista, te Miguela Sapochnika, koji takođe potpisuje i režiju. Scenaristkinja i izvršna producentkinja je Sara Hess, a ostali izvršni producenti su Jocelyn Diaz, Vince Gerardis i Ron Schmidt. Redateljke su Clare Kilner i Geeta V. Patel, a redatelj i izvršni koproducent je Greg Yaitanes.

serija Zmajeva kuća

U glavnim ulogama:

Paddy Considine kao kralj Viserys Targaryen, kojeg su lordovi Westerosa odabrali da naslijedi starog kralja Jaehaerysa Targaryena na Velikom vijeću u Harrenhalu. Drag, topao i pristojan čovjek, Viserys samo želi nastaviti nasljeđe svog djeda. Ali, dobri ljudi nužno nisu dobri kraljevi.

Matt Smith kao princ Daemon Targaryen, mlađi brat kralja Viserysa i nasljednik prijestola. Ratnik bez premca i jahač zmajeva, Daemon je pun prave zmajske krvi. Ali, izreka kaže da svaki put kad je Targaryen rođen, bogovi bace novčić…

Olivia Cooke kao Alicent Hightower, kći Otta Hightowera i najšarmantnija žena u svih Sedam Kraljevstva. Odgajana u Crvenoj utvrdi, u blizini Kralja i njegovog najužeg kruga, puna je i gracioznosti i političke oštroumnosti.

Emma D’Arcy kao princeza Rhaenyra Targaryen, kraljeva prvorođena kći čiste Valyrianske krvi, usto i jahačica zmajeva. Mnogi bi rekli da se rodila sa svime… ali, nije se rodila kao muškarac.

Steve Toussaint kao Lord Corlys Velaryon, “Morska zmija”, Lord kuće Velaryon, Valyrianske krvi stare kao kuća Targaryen. Kao “Morska zmija”, najpoznatiji morski pustolovac u povijesti Westerosa, Lord Corlys izgradio je svoju kuću u bogatstvo veće i od Lannistera, s najvećom mornaricom na svijetu.

Pročitaj

Eve Best kao princeza Rhaenys Targaryen, jahačica zmajeva i žena lorda Corlysa Velaryona, „Kraljica koja nikad nije bila“. Preskočio ju je red za prijesto na Velikom vijeću, jer im se više svidio njen rođak Viserys – čisto jer je bio muško.

serija Zmajeva kuća

Fabien Frankel kao Ser Criston Cole, Dornskog porijekla, pučki sin sluge lorda Blackhavena. Cole nema prava ni na titulu ni na zemlju, posjeduje samo svoju čast i nadnaravne vještine s mačem.

Sonoya Mizuno kao Mysaria, koja je u Westeros došla praznih ruku, prodana više puta nego što se sjeća. Mogla se pokoriti, ali umjesto toga postala je najpouzdanija — i najnevjerojatnija – saveznica princa Daemona Targaryena, prijestolonasljednika.

Rhys Ifans kao Otto Hightower. Kraljeva ruka, Ser Otto vjerno i odano uslužuje i kralja i kraljevstvo. Kako on vidi, kraljevstvu je najveća prijetnja kraljev brat Daemon i njegova uloga nasljednika prijestola.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum