Trenutno čitaš
Premijera Max Original dokumentarne serije “Prvih pet” dolazi 9. juna na HBO Max

Premijera Max Original dokumentarne serije “Prvih pet” dolazi 9. juna na HBO Max

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Prva finska Max Original dokumentarna serija “Prvih pet” (First five) imaće premijeru 9. juna na HBO Max streaming platformi, kada u ponudu dolaze sve 3 epizode.

Trodijelna dokumentarna serija “Prvih pet” prati put bivše premijerke Sanne Marin na čelu finske vlade u vremenima bez presedana, te prikazuje događaje i živote značajnih političarki, istražujući teme moći i ženstvenosti.

HBO

Okrenuta je nova stranica u političkoj istoriji kada je mlada žena po imenu Sanna Marin izabrana za najmlađu premijerku na svijetu u Finskoj. Oko nje se formira kabinet odlučnih žena koje počinju voditi državu. Gotovo istog trena tih pet snažnih žena suočene su s izazovom bez presedana kada se svjetska pandemija proširi na Finsku. Nakon što su svoju zemlju provele kroz pandemiju, izbija rat i Evropu baca u dalje turbulencije. Istovremeno, obavljajući svoj zahtjevan posao, ministrice imaju djecu i žive svoj privatni život. Ko su te ambiciozne, staložene žene koje guraju političku kulturu naprijed i inspiracija su širom svijeta? Odakle dolaze i šta ih pokreće?

“Uzbuđeni smo zbog približavanja premijere prve finske dokumentarne serije u istoriji HBO Maxa“, rekla je Hanka Kastelicová, potpredsjednica dokumentarnih filmova za HBO Max EMEA, te dodala „Prvih pet pokriva važne teme moći i ženstvenosti. Čak i u zemlji s velikom tradicijom sudjelovanja žena u politici, političarke se još uvijek više osuđuju i kritikuju od svojih muških kolega. Vidjeti kabinet mladih žena Sanne Marin kako vode državu je inspirativno – umjesto da samo pruži pogled na bivšu vladu, ovaj dokumentarac pokazuje gledaocu da je došlo vrijeme za veću ravnotežu polova na visokim odlučujućim pozicijama širom svijeta”.

Pročitaj

Uz Finsku i druge evropske HBO Max teritorije, “Prvih pet” premijerno će se prikazivati i ​​na američkom tržištu. Trodijelnu dokumentarnu seriju producirao je FremantleMedia Finland Oy, a režirala Mia Halme. Izvršni producenti za HBO Max su Hanka Kastelicová i Christian Wikander.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum