Trenutno čitaš
Ovo je najefikasniji način odgoja sretne djece, tvrdi dječji psiholog

Ovo je najefikasniji način odgoja sretne djece, tvrdi dječji psiholog

Tovah Klein je dječjija psihologinja i autorka knjige “Kako mala djeca napreduju”, a ona kaže “Svi mislimo da je način da svoju djecu odgojimo da budu sretna učiniti ih sretnima. Ali, istina, djeca znaju kako biti sretna, ona znaju pronaći radost”.

Tovah Klein, direktorica Centra za razvoj djece na “Barnard College” kaže da roditelji često imaju problema s prihvatanjem da djeci treba dopustiti da ispolje sve svoje emocije i da budu ponekad i ljuta, tužna ili nesretna na neki način”, dodaje ona.

pexels

“Kada je dijete iznervirano, roditelji često instinktivno gledaju kako ga odmah oraspoložiti ili mu odvratiti nečim pažnju. Često mu ponude čokoladnu tortu ili igru u parku. Nema ništa loše u tome da svojoj djeci činimo lijepe stvari kada su nesretna, ali to ne rješava uvijek izvor onoga što zapravo trigeruje dijete ili ga uznemiri dijete”, kaže dječija psihologinja Tovah Klein.

“To je posebno istinito kada se izvor čini trivijalnim – kao što nije dopušteno gledati još jednu televizijsku epizodu ili ako kupite keks koji nije njihov omiljeni. Čak i u tim slučajevima, dijete vjeruje da je njihova negativna reakcija primjerena i treba naučiti riješiti te osjećaje i upravljati njima – što intuitivno ne zna kako učiniti”, kaže ona.

pexels

“Možete zamoliti uznemireno dijete da duboko udahne i pokuša pretočiti svoje osjećaje u riječi, ili probajte razumjeti djetetove osjećaje, čak i ako morate biti čvrsti, frazama poput “Volio/voljela bih da možemo to učiniti. Nažalost, trenutno ne možemo”, savjetuje ona.

“Snaga dolazi iz mogućnosti imati te prilično intenzivne emocije, poput ljutnje, tuge, zatim nositi se s tim i znati da su ‘mama ili tata još uvijek uz mene, nisu ljuti na mene”, kaže ona.

pexels

“Što je najvažnije, shvatite da će djetetove negativne emocije uvijek proći, osim prisutnosti bilo kakvih većih traumatskih događaja. Pod pretpostavkom da je njihov život u redu, biće sretni”, kaže Tovah Klein.

Djeca koja nauče efikasno upravljati svojim negativnim emocijama, imaju veću vjerojatnoću da će razviti otpornost, koja će im trebati kao uspješna odrasla osoba, pokazuju istraživanja.

Pročitaj

pexels

Strah od tih negativnih osjećaja može dovesti do dugoročnih problema u ponašanju. Djeca se mogu sramiti tih osjećaja i imati misli sumnje u sebe poput: “Ljut sam, mora da sam loš. Mora da nešto nije u redu sa mnom.”

Upravo zato roditelji trebaju prihvatiti da njihova djeca ne mogu biti sretna sve vrijeme i dodaje: “To je nama kao roditeljima najteži dio: najsretniji smo kada su nam djeca sretna. Ko ne bi bio? Međutim moramo biti svjesni da djeca imaju širok spektar emocija, a roditelji su tu da im pomognu da pokažu te emocije i da nauče kako da se nose sa tim emocijama.

Izvor: cnbc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum