Trenutno čitaš
Otkrivamo ti sve benefite moćnog pilatesa 

Otkrivamo ti sve benefite moćnog pilatesa 

Prednosti pilatesa

Otkrij prednosti pilatesa za fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje. Saznaj kako pilates može transformisati tvoj život fokusirajući se na snagu, fleksibilnost, smanjenje stresa i više.

U potrazi za zdravijim i izbalansiranim načinom života, mnogi se okreću različitim oblicima vježbanja, jedan takav režim fizičke aktivnosti koji je stekao ogromnu popularnost tokom godina je pilates

Daleko više od običnog vježbanja, pilates nudi širok spektar fizičkih, mentalnih i emocionalnih prednosti koje mogu transformisati tvoj život. Istražili smo za tebe brojne prednosti pilatesa i kako on može doprinijeti tvom zdravlju, formi i ukupnom blagostanju.

Women’s Health

Uključivanje pilatesa u svoj stil života nudi holistički pristup tjelesnoj aktivnosti i blagostanju. Bez obzira želiš li izgraditi snagu trbušnog zida, poboljšati držanje, izgubiti višak kilograma, zategnuti tijelo ili jednostavno se opustiti, pilates može zadovoljiti sve tvoje potrebe. Njegova prilagodljivost ga čini prikladnim za ljude svih starosnih grupa a i nivoa kondicije, čineći ga dostupnim i transformišućim za svakoga. Evo koji su benefiti pilatesa…

Snaga i stabilnost mišića

Pilates je poznat po svojoj sposobnosti da cilja i jača mišiće trbušnog zida, uključujući trbušne mišiće, donji dio leđa i mišiće karlice. Razvijanjem snažnog core-a poboljšavaš svoj stav, stabilnost i ukupnu tjelesnu snagu. Ova nova snaga pruža čvrstu osnovu za sve svakodnevne aktivnosti. Pilates utiče baš na sve one mišiće koji snažno drže tijelo, kičmu i ima tako snažne efekte na tijelo…

Povećana fleksibilnost, gipkost i pokretljivost 

Pilates uključuje različite vježbe istezanja koje potiču fleksibilnost. Redovno vježbanje može dovesti do povećanja raspona pokreta u tijelu, zglobovima i mišićima. Poboljšana fleksibilnost ne samo da smanjuje rizik od povreda, već i čini pokrete fluidnijim, lakim i bez napora. Gipko i lako pokretljivo tijelo je rezulat praktikovanja pilatesa.

Women’s Health

Bolji stav i držanje tijela

U današnjem modernom i sjedilačkom svijetu, loš stav i držanje tijela je čest problem koji može uzrokovati neugodnost, ukočenost i bol. Pilates podstiče svjesnost i držanje tijela i njegove pravilne pozicije, pomažući razviti dobre navike u držanju tijela. Uz pilates vježbaš pravilno držanje tijela, osjećaš se samopouzdanije…

Smanjenje stresa

Svjesni i kontrolisani pokreti u pilatesu zahtijevaju koncentraciju, fokus na tijelo i pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti. Pilates podstiče prisutnost u trenutku, poboljšava mentalnu relaksaciju i jasnoću, te podstiče opuštanje i rad na sebi.

Women’s Health

Poboljšana ravnoteža i koordinacija pokreta

Vježbe pilatesa često uključuju rad na ravnoteži i koordinaciji, što je posebno korisno kako starimo. Poboljšana ravnoteža može spriječiti padove i povrede, dok bolja koordinacija može poboljšati ukupne fizičke performanse u različitim aktivnostima.

Prevencija povreda i rehabilitacija od ranijih povreda 

Pilates se često preporučuje za prevenciju povreda i rehabilitaciju od ranijih povreda. To je oblik vježbanja niskog intenziteta, koji je blag prema koljenima, zglobovima i može se prilagoditi individualnim potrebama. Mnogi fizioterapeuti uključuju pilates u svoje programe rehabilitacije, kako bi pomogli pacijentima da se brže oporave od povreda.

Women’s Health

Povećan mišićni tonus

Pročitaj
trebević

Iako Pilates nije program visokog intenziteta za izgradnju mišića, on podstiče toniranje i oblikovanje mišića. Primjetićeš poboljšan mišićni tonus po cijelom tijelu, što će dati vitkiji i oblikovaniji izgled tijela. Uz pilates, ukoliko se praktikuje redovno vrlo lako je moguće izvajati tijelo u mišiće…

Unaprijeđeno pravilno disanje

Pravilne tehnike disanja su temeljni aspekt pilatesa. Učenje dubokog i efikasnog disanja može povećati kapacitet pluća, bolje osvježiti budnost tijela i poboljšati cirkulaciju. To može dovesti do povećanog nivoa energije i osjećaja vitalnosti.

Women’s Health

Povezanost uma i tijela

Pilates naglašava povezanost uma i tijela. Koncentrišući se na preciznost svojih pokreta i svog daha, razvijaš duboku svijest o svom tijelu. Ova svjesnost može proširiti um, donijeti bolju perspektivu sebe, svog tijela i svijeta oko sebe i pozitivno uticati na tvoj svakodnevni život.

Upravljanje tjelesnom težinom

Iako pilates nije primarno program za mršavljenje, može pomoći u upravljanju tjelesnom težinom, oblikovati mišiće, ubrzati metabolizam i sagorjeti kalorije. Redovna praksa poboljšava metabolizam i mišićnu masu, što pomaže da se sagore kalorije i to mnogo efikasnije. Uz zdravu prehranu, pilates može doprinijeti postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum