Jesen je pravo vrijeme da se opustimo i uživamo u toplim obrocima. Predlažem ti jedan brz i ukusan recept za potaž koji će ti zagrijati srce i stvoriti savršenu atmosferu za vikend.
Ovaj kremasti potaž od bundeve i batata je savršen za uživanje s najmilijima! Ukupno vrijeme pripreme je oko 50-55 minuta. Odvoji malo vremena za vikend i uživaj u mirisu dok se sve peče i kuha!
Sastojci:
- 1 srednja bundeva
- 2 batata
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice mljevenog đumbira
- 1/2 kašičice cimeta
- So i biber po ukusu
- 1 l povrćne supe (ili vode)
- 200 ml kokosovog mlijeka (ako želiš da bude ekstra kremasto)
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
Prvo, zagrij rernu na 200°C. Operi bundevu i batat, pa ih isijeci na kockice. Na pleh stavi komade bundeve i batata, pa dodaj sjeckan crni i bijeli luk. Prelij sa maslinovim uljem, dodaj đumbir, cimet, so i biber, i sve dobro promiješaj.
Peci povrće 25-30 minuta dok ne omekša i dobije malo boje. Kada je povrće pečeno, prebaci ga u šerpu, dodaj povrćnu supu i sve izblendaj dok ne postane kremasto.
Ako voliš kremastije, dodaj kokosovo mlijeko i još jednom izblendaj. Pusti da se potaž zagrije na laganoj vatri još 5 minuta.
Serviraj toplo, ukrašeno sjeckanim peršunom i uz kockice pečenog hljeba. Uživaj u svakom zalogaju, uz dobru knjigu ili sa dragim ljudima. Prijatno!
Autorka: Tamara Petković