Ultra Kreativno

Portugalski umjetnik stvara nevjerovatne predmete napravljene od vune

PMD07
PMD07

Umjetnik João Bruno Videira, istražuje nebrojene kreativne mogućnosti vunene pređe u svojoj kreativnoj praksi. On stvara razne predmete, velike i male, preplićući šarene niti u skladne geometrijske šare i oblike. Koristi tradicionalne portugalske tehnike tkanja za izradu šarenih vunenih predmeta.

Foto: mymodernmet

“Odrastao sam okružen vunom. Moja majka je nekada bila učiteljica, ali je bila veoma strastvena u pravljenju Arraiolos tepiha, tradicionalne vrste tepiha koju imamo vijekovima u Portugalu. I vuna koju koristim je potpuno ista”, kaže Videira za My Modern Met. “Njegove karakteristike – otpornost, savitljivost, tekstura i boja – čine ga posebnim i različitim od ostalih prirodnih vlakana. I moj rad odražava tu razliku.”

Foto: mymodernmet

Videira je prešao put od TV novinara, do stvaranja ručno rađenih predmeta od sirovog materijala, koji koristi kao sredstvo komunikacije. Svaki njegov izrađeni predmet je čarobna igra uvijanja niti. Njegovi ručno izrađeni predmeti su spoj dizajna i umijeća, koje je Videira “naučio usput” kako kaže.

Foto: mymodernmet

Ovaj portugalski umjetnik, svoj talenat je otkrio zahvaljujući prijatelju koji mu je donio stolicu na popravku. „Uklonio sam polomljenu slamku i od mamine vune ispleo novo sjedište”, kaže Videira. Od tada kilometri vunenih niti, prolaze kroz njegove prste stvarajući živopisne predmete u igri strpljenja i strasti.

Foto: mymodernmet

Od vunenih „slika“, koje podsjećaju na apstraktnu umjetnost do klupa i stolica obloženih pređom, Videira pronalazi mnogo načina da uklopi svoje umijeće u namještaj i dizajn. „Priroda i njeno mnoštvo oblika očigledno igraju ključnu ulogu u smislu kreativnog podsticaja“, nastavlja on. “Pored toga, geometrija je nešto što me zavodi i može se vidjeti u svim mojim radovima”, kaže Videira.

Foto: mymodernmet
Foto: mymodernmet
Foto: mymodernmet

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Publiku očekuje nezaboravan nastup regionalne muzičke zvijezde Sare Jo!

Ultra magazin

Simetrija u dizajnu enterijera – i kako je iskoristiti u zavisnosti od veličine prostorije

Ultra magazin

Proglašeni pobjednici Sarajevo Photography Festivala

Ultra magazin