Trenutno čitaš
Portugalski umjetnik stvara nevjerovatne predmete napravljene od vune

Portugalski umjetnik stvara nevjerovatne predmete napravljene od vune

Gala Home
Gala Home

Umjetnik João Bruno Videira, istražuje nebrojene kreativne mogućnosti vunene pređe u svojoj kreativnoj praksi. On stvara razne predmete, velike i male, preplićući šarene niti u skladne geometrijske šare i oblike. Koristi tradicionalne portugalske tehnike tkanja za izradu šarenih vunenih predmeta.

Foto: mymodernmet

“Odrastao sam okružen vunom. Moja majka je nekada bila učiteljica, ali je bila veoma strastvena u pravljenju Arraiolos tepiha, tradicionalne vrste tepiha koju imamo vijekovima u Portugalu. I vuna koju koristim je potpuno ista”, kaže Videira za My Modern Met. “Njegove karakteristike – otpornost, savitljivost, tekstura i boja – čine ga posebnim i različitim od ostalih prirodnih vlakana. I moj rad odražava tu razliku.”

Foto: mymodernmet

Videira je prešao put od TV novinara, do stvaranja ručno rađenih predmeta od sirovog materijala, koji koristi kao sredstvo komunikacije. Svaki njegov izrađeni predmet je čarobna igra uvijanja niti. Njegovi ručno izrađeni predmeti su spoj dizajna i umijeća, koje je Videira “naučio usput” kako kaže.

Foto: mymodernmet

Ovaj portugalski umjetnik, svoj talenat je otkrio zahvaljujući prijatelju koji mu je donio stolicu na popravku. „Uklonio sam polomljenu slamku i od mamine vune ispleo novo sjedište”, kaže Videira. Od tada kilometri vunenih niti, prolaze kroz njegove prste stvarajući živopisne predmete u igri strpljenja i strasti.

Pročitaj

Foto: mymodernmet

Od vunenih „slika“, koje podsjećaju na apstraktnu umjetnost do klupa i stolica obloženih pređom, Videira pronalazi mnogo načina da uklopi svoje umijeće u namještaj i dizajn. „Priroda i njeno mnoštvo oblika očigledno igraju ključnu ulogu u smislu kreativnog podsticaja“, nastavlja on. “Pored toga, geometrija je nešto što me zavodi i može se vidjeti u svim mojim radovima”, kaže Videira.

Foto: mymodernmet
Foto: mymodernmet
Foto: mymodernmet

Izvor: mymodernmet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum