Trenutno čitaš
Pomaže li ulje ruzmarina kod rasta kose?

Pomaže li ulje ruzmarina kod rasta kose?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ulje ruzmarina u posljednje je vrijeme vruća tema razgovora na TikToku. Naime, ulje privlači pažnju zbog svog potencijala za rast kose. Ali ima li istine iza svih čavrljanja na društvenim mrežama? Tragali smo za odgovorom i evo šta smo otkrili. 

Koje su dobrobiti ulja ruzmarina?

Dokazano je da ulje ruzmarina djeluje na gustinu i rast kose. Istraživanja pokazuju da ruzmarinovo ulje može biti jednako korisno kao i minoksidil—aktivni sastojak protiv ispadanja i gubljenja kose. Takođe ima antimikrobna i protivupalna svojstva koja mogu umiriti vlasište, te sprečava stvaranje peruta i akni na tjemenu. Kosa se često stanji zbog lomljenja, a ulje od ruzmarina je djelotvorno i protiv lomljena kose, te je sigurno je za sve tipove kose.

Foto: GETTY IMAGES

Može li ulje ruzmarina pomoći da imamo bujniju kosu?

Studija iz 2015. upoređivala je ulje ruzmarina s minoksidilom za rast kose i nakon šest mjeseci su obje testirane grupe primijetile značajno povećanje rasta kose. Ovaj učinak mogao bi biti posljedica toga što ulje ruzmarina poboljšava mikrokapilarnu perfuziju.

Kako i koliko često treba nanositi ulje ruzmarina na kosu i tjeme glave?

Ulje se može nanositi prije svakog pranja kose. Takođe možeš dodati i nekoliko kapi ulja ruzmarina u šampon za kosu. To je najjednostavniji način da ruzmarin uvrstiš u svoju rutinu njege kose, a da se ne moraš svaki put sjetiti posebno ga nanijeti. Dodaj oko 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina u bočicu šampona i dobro protresi kako da se sve dobro sjedini, a zatim šamponiraj kao i obično.

Pročitaj

Foto: Freepik

Ako želiš da tvoja kosa brže raste nanesi direktno ulje na vlasište i masiraj nekoliko minuta. Masiraj tjeme da bi maksimalno bila iskorištena sposobnost ruzmarina, a na taj način ćeš pojačati cirkulaciju i dovesti  hranjive materije kroz protok krvi do svih folikula. Ostavi preko noći ili tokom dana, a zatim obavezno temeljito operi šamponom – ulje se nikada ne smije ostavljati na tjemenu duže od jednog dana. Ako se želiš riješiti problem s lomljenjem ili suhoćom kose, nanesi ulje na dlaku i djelovaće kao dirigent za prenos sebuma i kao zaštita dlake.

 

Izvor: harpersbazaar.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum