Trenutno čitaš
Intenzivan povratak u Westeros: Pogledali smo prvu epizodu druge sezone “House of the Dragon”

Intenzivan povratak u Westeros: Pogledali smo prvu epizodu druge sezone “House of the Dragon”

house of the dragon

Nakon uspješne prve sezone koja je osvojila srca ljubitelja fantazije širom svijeta, druga sezona “House of the Dragon” konačno je stigla. Prva epizoda nove sezone odmah nas vraća porodici Targaryen i njihovoj borbi za opstanak i moć u Westerosu, njihovim političkim intrigama i zapanjujućoj vizuelnoj estetici.

Kraljevstvo Targaryena se vraća na male ekrane sa još većom dramom i napetošću. Princeza Rhaenyra (Emma D’Arcy) i princ Daemon (Matt Smith) nastavljaju svoje komplikovane odnose, dok se bore za kontrolu nad Željeznim prestolom. Njihovi likovi su još dublje razvijeni, pokazujući kompleksnost i dvosmislenost njihovih ambicija i emocija.

house of the dragon
HBO

Rhaenyra Targaryen i Aegon II Targaryen bore se za Željezni presto nakon smrti svog oca, kralja Viserysa I. Iako je Rhaenyra imenovana njegovom nasljednicom, rođenje Aegona zakomplikovalo je sve već u prvoj sezoni, a intrige Alicent i Otta dovele su do Aegonove uzurpacije prestola. Ovo je izazvalo sukobe, gdje su se lojalisti kuće Targaryen podijelili između podrške Zelenima ili Crnima.

Ako možemo reći da je brutalnost briljantno osmišljena onda je to zasigurno scena “Blood and Cheese”. Ova scena ostavlja trag na gledaoce ne ostavljajući nikog ravnodušnim ko je pogledao prvu epizodu druge sezone “House of the Dragon”.

house of the dragon
@houseofthedragonhbo

Blood i Cheese su nadimci dvojice plaćenika unajmljenih da se osvete Rhaenyrinog sina. U napetom i zastrašujućem prikazu, Blood i Cheese upadaju u sobu princeze Helaene Targaryen, koja je sama sa svojom djecom. Ova psihološka tortura kulminira ubistvom njenog mlađeg sina, što je čin koji ostavlja gledaoce u šoku i nevjerici i što će izazvati niz daljih sukoba i borbi.

Scena “Blood and Cheese” izazvala je snažne reakcije među gledaocima. Mnogi su je opisali kao jednu od najpotresnijih scena koje su ikada doživjeli u seriji, ističući njen uticaj na emocionalnom nivou.

house of the dragon
@houseofthedragonhbo

 

Pročitaj

“Blood and Cheese” scena je primjer kako serija može prikazati ekstremnu brutalnost na način koji duboko pogađa gledaoce. Ova scena ne samo da ilustruje opasnosti i surovost borbe za moć, već i naglašava cijenu koju nevini plaćaju u sukobima vođenim mržnjom i osvetom.

“House of the Dragon” nastavlja da impresionira svojim vizualnim prikazom. Prva epizoda druge sezone donosi spektakularne scene zmajeva u letu, grandiozne dvorce i detaljno kreirane kostime koji doprinose autentičnosti serije. Vizualni efekti su još jedanput na vrhunskom nivou, stvarajući impresivno iskustvo koje nas potpuno uranja u svijet Westerosa.

Čitava sezona biće prožeta napetošći između Zelenih i Crnih. Mi još nismo sigurni na kojoj smo strani, imamo vremena do kraja sezone da se odlučimo.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum