Trenutno čitaš
Počasno Srce Sarajeva uručeno glumcu Madsu Mikkelsenu

Počasno Srce Sarajeva uručeno glumcu Madsu Mikkelsenu

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

28. Sarajevo Film Festival počeo je u petak 12. avgusta i proteklog vikenda u Sarajevu je okupio filmsku i glumačku elitu, kao i mnogobrojne poznate goste iz BiH, regiona i svijeta. Crvenim tepihom su prodefilovale neke od najvećih zvijezda regiona i svijeta, dok je Sarajevo ovih dana prepuno turista iz raznih krajeva svijeta. Sarajevski Film Festival ponudio je bogat program i ove godine, te predstavio idealan spoj glamura i umjetnosti. 

Foto: Sarajevo Film Festival

U programu Open Air 28. Sarajevo Film Festivala našlo se osam filmova, a program je otvoren filmom “Trokut tuge”, švedskog reditelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva. “Trokut tuge”, za koji Östlund potpisuje i scenario, dobitnik je Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

Naredno veče, 13. avgusta održana je projekcija filma “Kockar”,  Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

U programu Open Air je takođe i film “Lov” Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.  Danskom glumcu Madsu Mikkelsenu je u Ljetnom kinu Coca-Cola, uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Priznanje mu je uručio Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala. Nakon uručenja nagrade, publika je imala priliku pogledati film “Lov” u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Naime, Mikkelsen je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.) kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati.

Pročitaj

Foto: Sarajevo Film Festivam

Mikkelsen je porijeklom iz Kopenhagena, a svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, istrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Iza Mikkelsena je bogata i uspješna karijera sa mnogo postignića i nagrada, a u skorije vrijeme, Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film 2021.

U programu Open Air našli su se i filmovi “Good luck to you”, “Leo grande” Sophie Hyde, “Nakon što spasiš svijet” Jessea Eisenberga, “Tori i Lokita” Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, “Zalazak sunca” Michela Franca. Festival se zatvara 19. avgusta premijerom filma “Praznik rada” Pjera Žalice, koji će takođe biti prikazan u Open Air programu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum