Trenutno čitaš
10 sitnica kojima ćeš poboljšati svoj život

10 sitnica kojima ćeš poboljšati svoj život

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Većina ljudi ne shvata koliko jedna mala promjena može imati velik uticaj na njihov život. Zbog toga smo sastavili 10 načina kako možeš poboljšati svoj život nabolje!

Zato, umjesto da nastaviš živjeti po starom, probaj uvesti neke od navedenih stvari u svoju svakodnevicu i gledaj kako postaješ kvalitetnija i srećnija osoba.

Instagram/the.moodw

Kreiraj „vision board“

Možeš neprestano razmišljati o svojim snovima, ali kada im daš „fizički oblik“, tek tad je napravljen prvi konkretan korak. Iznenadićeš se kako svakodnevno gledanje u želje, može pomoći u njihovoj realizaciji. Tu dolazi do izražaja „ploča snova“. Izreži fotografije stvari koje želiš da ostvariš i zalijepi ih na ploču, kao tihe podsjetnike na tvoje snove.

Pusti žaljenje

Ne može se poreći – žaljenje će te samo sputavati u životu. Ako potrošiš sve slobodno vrijeme razmišljajući o žaljenju, propustićeš toliko stvari koje se događaju oko tebe. Zato, umjesto da žališ za iskustvima, pusti ih. Ako ih se želiš fizički osloboditi, zapiši ih sve na papir i spali. Tada će ti nestati iz vida, ali i iz uma.

Suoči se sa strahom

Odluka da izađeš izvan zone komfora jedan je od načina na koji možeš promijeniti svoj život. Započni sa izradom liste koja uključuje male stvari koje te plaše. Zatim se polako počni suočavati sa svakim strahom posebno. Postaćeš hrabrija verzija sebe prije nego što to shvatiš.

Ne moraš svima udovoljiti

Vježbaj usmjeravanje energije prema stvarima do kojih ti je zaista stalo, što znači da moraš vježbati da ne kažeš “da” na sve. Umjesto toga, počni si govoriti da je potpuno u redu odbiti stvari i reći svako malo „ne“. To će napraviti veliku razliku u tvom mentalnom zdravlju.

Instagram/@karinaross

Čitaj

„Bijeg“ u drugi svijet tokom dana čaroban je način da promijeniš svoj život. Čitanje nije samo zabava, već će uticati i na razvoj, maštu i čak ti pomoći da učiš. Ako nisi veliki fan čitanja, bez brige, i dalje možeš napredovati slušajući danas dostupne audio knjige.

Nježno prema sebi

Lijepo je biti dobra osoba prema drugima, ali ukoliko prvenstveno nismo dobri prema sebi, ne možemo to ispoljiti ni prema dragim ljudima. Jako je važno staviti sebe na prvo mjesto i ne zanemariti stvari koje donose sreću u tvoj život. Čim to počneš raditi, raspoloženje će ti se podići.

Prestani odugovlačiti

Najbolji način da se pobrineš da to učiniš je da jednostavno sve radiš na vrijeme i ne odugovlačiš sa obavezama. Čak i mali koraci prema tvom cilju sjajan su način da započneš s velikim projektom. Raditi svaki dan pomalo i bez pritiska mnogo je bolja alternativa nego čekati zadnji čas i raditi sve u 5 do 12.

Pročitaj

Izbaci suvišne ljude iz života

Kada pokušavaš promijeniti svoj život, moraš uzeti u obzir ljude koje imaš pored sebe i pustiti neke od njih da odu, jer im tu nije mjesto. Ako u svom životu imaš ljude koji te koče i koji nisu tu za tebe kad su ti potrebni, prestani se družiti sa njima i fokusiraj se na prijatelje koji su pozitivni i na koje možeš računati.

Napravi zdrav izbor jednom dnevno

Teško je donositi zdrave odluke u 100% slučajeva kod ishrane, ali to ne znači da ne možeš raditi na tome da donosiš zdravije izbore. Učini to grickanjem jabuke umjesto kolačića ili upotrebom kokosovog ulja umjesto suncokretovog tokom kuhanja. Možeš započeti s malim i raditi na većim stvarima.

Živi u trenutku

Kad ti se ukaže sjajna prilika, nemoj je odgurnuti – zgrabi je! Kad počneš živjeti svoj život u trenutku, možeš u potpunosti uživati u njemu. Stvari će te početi više veseliti i vratiće se osjećaj istinske sreće.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum