Trenutno čitaš
Ples boja i oblika: Kinetička umjetnost Felipa Pantonea

Ples boja i oblika: Kinetička umjetnost Felipa Pantonea

Young Lions
Young Lions

Od početka dvadesetog vijeka umjetnici uključuju element pokreta u umjetnost. Ovo je djelomično bilo da se istraže mogućnosti pokreta, dijelom da se uvede element vremena, dijelom da se predstavi važnost mašina i tehnologije u modernom svijetu, a dijelom da se istraži priroda vizije. Kinetička umjetnost je jedan od trendova u savremenom umjetničkom stvaralaštvu i njena suština je u “revitalizaciji”.

Kinetičke skulpture predstavljaju umjetničku formu koja se ističe svojom sposobnošću da spoji estetiku sa pokretom, koja fascinira posmatrača. U svijetu ove umetnosti, jedan od izuzetnih predstavnika ovog žanra je španski umjetnik Felipe Pantone, čija djela oduševljavaju svojom koloritnom eksplozijom i dinamičnim oblicima.

Njegove kinetičke skulpture predstavljaju pravi spektakl i eksploziju boja i oblika, koji osvajaju prostor i pozivaju posmatrača da se izgubi u njihovom neprestanom pokretu. Kroz korišćenje različitih materijala i tehnika, Pantone postiže fluidne, dinamične forme koje se neprekidno menjaju pod uticajem spoljašnjih faktora poput vjetra ili mehaničkih pokretača. Njegova dela ne samo da oplemenjuju prostor u kojem se nalaze, već i izazivaju dublje razmišljanje.

Ono što čini Pantoneove kinetičke skulpture izuzetno zanimljivim jesu elementi sa modernim tehnikama i savremeni koncept njegovih skulptura. Na taj način ovaj umjetnik stvara jedinstvene umjetničke komade koji istražuju koncepte vremena, prostora i ritma na potpuno nov način.

Pantoneova umjetnost nije samo estetski užitak, već predstavlja i dinamičan komad enterijera koji svaki prostor čini živim i inspirativnim. Njegove koloritne kompozicije osvajaju oko, dok njihov pokret donosi dodatnu dimenziju umjetnosti, čineći prostor dinamičnim i inspirativnim.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum