Trenutno čitaš
Ovo su serije za sve ljubitelje Game of Thrones

Ovo su serije za sve ljubitelje Game of Thrones

shogun serija

Game of Thrones (Igra prijestolja) je možda završila 2019. godine, ali obožavatelji i dalje vole povratak u njen mitološki svijet i složenu dinamiku likova.

Zasnovana na franšizi bestselera George R.R. Martina, A Song of Ice and Fire (Pjesma leda i vatre), HBO serija je univerzalno hvaljena od strane gledalaca i kritičara kao jedna od najvećih TV serija svih vremena.

S obzirom da je jedan spinoff već u toku, a još nekoliko ih je u pripremi, obožavatelji Igre prijestolja imaju čemu da se raduju. U međuvremenu, postoje i drugi naslovi koji bi mogli biti zanimljivi obožavateljima ove serije. Od Kuće zmaja do Vikinga, evo nekoliko serija koje možeš pogledati.

Kuća zmaja (House of Dragon)

Kuća zmaja smještena je gotovo dvije stotine godina prije Igre prijestolja – iako prva sezona uključuje 10-godišnji vremenski skok – ali je slična po tome što ima istu tematsku pjesmu, kao i zapanjujuće scene bitke, politiku moći, izdaju i borbu za sjedenje na vrhu Gvozdenog trona.

Spin-off, koji je premijerno prikazan 2022., prati Ples zmajeva – građanski rat porodice Targaryen – s naslovom serije koji odaje počast simbolu porodice Targaryen i njihovoj sposobnosti da ukrote zmajeve.

Shōgun

Shōgun je vjerovatno dobio više poređenja s Game of Thrones od bilo koje druge serije, a mnogi kritičari su je nazvali novom Game of Thrones.

Zasnovana na istoimenom romanu Jamesa Clavela iz 1975., Shōgun je izmišljeni prikaz istorijskih događaja koji su se odigrali u feudalnom Japanu, prvenstveno 1600. godine.

Svjetovi se sudaraju dok se najtalentovaniji japanski vojskovođa Yoshii Toranaga – kojeg igra Hiroyuki Sanada – bori protiv pokušaja opoziva četiri kolege vladara u Vijeću Regenta, dok engleski pilot po imenu John Blackmore – kojeg igra Cosmo Jarvis – završava brodolomom u Japanu. U međuvremenu, misteriozni samuraj po imenu Toda Mariko – kojeg igra Anna Sawai – pokazuje da ima neprocjenjive vještine, ali problematičnu prošlost.

Slično Game of Thrones, serija sadrži političke tenzije visokih uloga, epske bitke i međusobno povezane priče.

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Nakon što je početna trilogija Gospodar prstenova završila 2003. godine, obožavatelji su bili gladni fantazije velikih razmjera s ogromnim sekvencama bitaka i mitološkim likovima.

Serija se odvija hiljadama godina prije trilogije Gospodar prstenova i Hobita, prikazuje drugo doba Srednje zemlje, dok Galadriel – vilenjak kojeg igra Morfydd Clark – nastoji uništiti zlog Saurona prije nego što on na kraju stvori prstenove moći.

Vikings

Vikinzi će se svidjeti onima koji su uživali u elementima istorije, mitologije i velikih scena bitaka u Game of Thrones. Borbe u Vikinzima po obimu su slične Game of Thrones, kao i pejzaži, potrage, izdaje i šokantne smrti likova.

Sličnost se tu ne zaustavlja jer su dijelovi obje serije snimani u Irskoj, a likovi se mijenjaju između protagonista i antagonista.

Serija prati uspon Ragnara Lodbroka – legendarnog heroja u nordijskoj mitologiji kojeg igra Travis Fimmel – i njegov uspon od farmera do harizmatičnog vođe.

Pročitaj
Kate Middleton

The Witcher

The Witcher rekreira mnoge iste fantazijske elemente kao Game of Thrones tako što uključuje monarhije, magične moći, borbe mačevima, mitska bića, zastrašujuća čudovišta, pa čak i zmajeve.

U fantastičnoj drami glumi Henry Cavill kao Geralt of Rivia – magični lovac na čudovišta poznat kao Witcher. Međutim, nedavno je objavljeno da će Cavilla u četvrtoj sezoni The Witcher zamijeniti Liam Hemsworth.

Zasnovan na romanima Andrzeja Sapkowskog, The Witcher spaja priče o Geraltu i Ciri – princezi prijestolonasljednici Rivije – kroz njihovu sudbinu dok Geralt postaje Ciriin zaštitnik kako bi sačuvao njene magične moći za dobrobit njihovog svijeta.

The Wheel of Time

The Wheel of Time može biti jedan od najjasnijih potomaka Igre prijestolja u smislu da je fantastična serija velikih razmjera sa ekspanzivnom glumačkom postavom likova, magičnim moćima i opakim zvijerima.

Inspirisan serijalom fantastičnih romana Roberta Jordana, The Wheel of Time se fokusira na Moiraine Damodred — koju igra Rosamund Pike— kao članicu Aes Sedai, moćne grupe žena koje mogu da kanališu magičnu Jedinstvenu moć.

Zmaj je razbio svijet u kojima ovi likovi žive, ali sada Damodred traži reinkarnaciju Zmaja, za kojeg je prorečeno da će spasiti svijet ili ga još jednom slomiti.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum