Tokom hladnih zimskih dana, nema ničeg ljepšeg od šolje tople čokolade, dekice, kauča i dobrog filma, knjige ili druženja sa voljenima…
Topla čokolada je više od napitka; to je zimski ritual, zagrljaj u šolji i divna poslastica koja grije i tijelo i dušu. Zato ovog zimskog perioda, zaboravi na instant mješavine i uživaj u radosti pravljenja svoje homemade savršene šolje tople čokolade. Živjeli udobni zimski trenuci i predivni okusi!
Pogledaj naše savršene gurmanske recepte koji obećavaju da će ugrijati tvoju dušu.
Klasična kremasta topla čokolada
Sastojci:
- 2 šolje punomasnog mlijeka
- ½ šolje slatkog vrhnja
- ¼ šolje šećera
- 8 kockica tamne čokolade visokog kvaliteta, sitno sjeckane
- 1 kašičica pravog ekstrakta vanilije
Priprema:
U šerpi na srednjoj vatri kombinuj punomasno mlijeko, slatko vrhnje i šećer. Povremeno miješaj dok smjesa ne postane vruća, ali ne i ključajuća. Smanji temperaturu i dodaj sitno sjeckanu tamnu čokoladu. Neprestano miješaj dok čokolada potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka.
Umuti ekstrakt vanilije. Naspi u šolje i ukrasi šlagom po želji. Uživaj u svilenkastoj, klasičnoj vrućoj čokoladi!
Začinjena meksička vruća čokolada
Sastojci:
- 2 šolje punomasnog mlijeka
- 1/2 table tamne čokolade, sitno sjeckane
- 1 cimetov štapić ili prstohvat praha cimeta
- ¼ kašičice čili praha (prilagodite ukusu)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- Prstohvat morske soli
Priprema:
U šerpi kombinuj punomasno mlijeko, cimetov štapić ili prah, čili prah i morsku so na srednjoj vatri. Zagrij dok ne počne da ključa. Smanji temperaturu, dodaj sjeckanu tamnu čokoladu i neprestano miješaj dok čokolada ne postane kremasta.
Dodaj ekstrakt vanilije. Sipaj u šolje i pospi prahom čilija za dodatni okus. Uživaj u začinjenoj toplini ovog divnog napitka!
Topla bijela čokolada sa pepermintom
Sastojci:
- 2 šolje punomasnog mlijeka
- 3 reda bijele čokolade, sitno sjeckane
- ½ kašičice ekstrakta metvice ili peperminta
- Šlag, usitnjene bombone ili čokoladne ili šarene mrvice za ukrašavanje
Priprema:
U šerpi na srednjoj vatri zagrij punomasno mlijeko dok ne postane vruće, ali ne i ključajuće. Smanji temperaturu, dodaj sjeckanu bijelu čokoladu i neprestano miješaj dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka.
Umiješaj ekstrakt metvice. Sipaj u šolje, dodaj šlag i pospi usitnjenim bombonima za dodatnu zimsku čaroliju. Uživaj u ovom mentolastom zimskom zadovoljstvu!
Savjeti za savršenu topli čokoladu
Kvalitet je važan: Odaberi čokoladu visokog kvaliteta za bogatiji okus.
Eksperimentiši sa ukusima: Bilo da je to prstohvat kafe, prstohvat morske soli ili kap likera, ne boj se kreativnosti!
Tekstura: Za dodatno kremastu teksturu razmisli o dodavanju malo slatkog vrhnja ili kondenzovanog mlijeka.
Ukras: Od šlaga do čokoladnih mrvica i karamel preliva, ukrasi svoju toplu čokoladu da bude vizuelno privlačna i još ukusnija.