Trenutno čitaš
Ovo su najzanimljivije činjenice o njenom veličanstvu – pidžami

Ovo su najzanimljivije činjenice o njenom veličanstvu – pidžami

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Pidžame, udobna odjeća u koju se uvlačimo prije spavanja, imaju bogatu i fascinantnu istoriju koja se proteže kroz vijekove i kulture širom svijeta…

Dok su danas sinonim za opuštanje i udobnost, evolucija pidžama – od njihovih početaka do modernih stilova – pruža zanimljivo putovanje kroz modu, kulturu i rituale prije spavanja. Od skromnih početaka u drevnim civilizacijama do glamurozne prikazanosti u Hollywoodu, pidžame su evoluirale u simbol udobnosti, luksuza i modnog stila.

Bez obzira da li preferiraš udobne flanelne setove tokom hladnih zimskih noći ili svilene odjevne predmete koji podsjećaju na vintage glamur, ne može se poreći univerzalna privlačnost pidžama. Pa, sljedeći put kada se uvučeš u svoju omiljenu pidžamu, sjeti se bogate istorije i zanimljivih činjenica koje pidžame čine više od obične noćne odjeće – pidžame su ikone mode i kulture.

Zaronimo u svijet pidžama i otkrijmo neke iznenađujuće činjenice o njenom veličanstvu – pidžami…

Porijeklo pidžama

Riječ “pidžama” vjerovatno potiče od persijske riječi “pāy-jāmeh”, što znači “nogavica”. Ove rane verzije pidžama bile su široke hlače vezane oko struka, nošene od strane muškaraca i žena u različitim dijelovima Južne Azije, uključujući Indiju i Pakistan.

Britanski susret

Pidžame su privukle pažnju Zapadnog svijeta tokom britanske kolonizacije Indije. Britanci su usvojili ove udobne odjevne predmete za odmaranje, uvodeći ih u Evropu u 17. i 18. vijeku. Pidžame su prvobitno smatrane egzotičnim i modnim, često nošene kao luksuzna odjeća za odmaranje od strane elite.

Pidžame u pop kulturi – Uticaj Hollywooda

Filmsko platno je imalo značajnu ulogu u popularizaciji pidžama. U 1930-im i 1940-im, glamurozne holivudske zvijezde poput Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, pojavljivale su se na ekranima u elegantnim setovima pidžama i spavaćica, uzdignuvši ih iznad običnog noćnog rublja do modnog izražaja.

Pidžama zabave – party

Ko može zaboraviti ikonične pidžama zabave? Ova zabavna okupljanja postala su sinonim popularnosti sredinom 20. vijeka, posebno među tinejdžerima. Pidžama zabave karakterišu party-je, druženje, igru društvenih igara, zakuske i spavanje kod prijatelja.

Zanimljive svjetske činjenice o pidžamama

Porijeklo svile: Da li znaš da je svila, jedan od najluksuznijih materijala za pidžame, uzgajana u Kini prije više od 5.000 godina? Svilene pidžame postale su simbol bogatstva i luksuza, često ukrašene složenim dizajnima i zanimljivim ukrasima, vezovima i uzorcima.

Pidžame s rekordom: 2018. godine, antička svilena pidžama koju je nosio princ Albert, suprug kraljice Viktorije, prodata je za impresivnih 14.000 funti na aukciji, ističući istorijski značaj i vrijednost vintage noćnog veša.

Dan pidžama: Mnoge škole i organizacije obilježavaju “Dan pidžama”, zabavno dešavanje gdje učesnici nose svoje pidžame u školu ili na posao. Ova šaljiva tradicija promoviše opuštanje i zajedništvo među vršnjacima.

Najveća pidžama zabava na svijetu: 2015. godine, Great Wolf Lodge u Sjedinjenim Američkim Državama postavio je Guinnessov rekord za najveću pidžama zabavu, sa više od 5.000 učesnika koji su nosili svoje omiljene pidžame i uživali u raznim aktivnostima.

Pidžame u svemiru: Astronauti nose posebne pidžame, poznate kao “svemirske pidžame”, tokom svojih svemirskih misija. Ovi odjevni predmeti dizajnirani su za udobnost i funkcionalnost, osiguravajući astronautima dobar san u uslovima niže gravitacije.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum