Trenutno čitaš
Zašto je važno ići na odmor sa prijateljicama: Odmor koji obogaćuje dušu i jača veze

Zašto je važno ići na odmor sa prijateljicama: Odmor koji obogaćuje dušu i jača veze

Seks i grad
Young Lions
Young Lions

Koliko god to izgledalo neostvarivo, primjetan je porast broja žena koje odlaze na odmor sa svojim prijateljicama umesto sa partnerima. Turizam usmjeren isključivo na žene procvjetao je u posljednje tri godine – 2021. godine zabilježen je porast broja turističkih kompanija samo za žene od čak 230 posto, vjerojatno zbog rastuće potražnje. Takođe, primijetan je porast hotela koji se fokusiraju na ženski doživljaj i smještaj.

Neki, poput Bliss Sanctuary na Baliju i Cummari na Siciliji, ciljani su posebno na žene koje putuju samostalno, ali često rezultiraju time da gosti postaju prijatelji nakon boravka.

CRAIG BLANKENHORN/NEW LINE CINEMA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

„U Italiji imamo frazu koja se zove ‘il dolce far niente’, što se prevodi kao ‘slatkost nečinjenja’ – nemati razloga ili cilja. To je ono čemu težimo u Cummariju“, kaže osnivačica Michelle Titus.

Što su starije, žene preuzimaju više odgovornosti, a nisu uvijek najbolje u brizi o vlastitom blagostanju. Potreban im je odmor i oslobađanje od svakodnevnih očekivanja i obaveza. Iako možda nećemo više uživati u ludim izlascima kao u mlađim danima, kvalitetan odmor s prijateljicama i dalje je iskustvo koje obogaćuje život.

Planiranje odmora sa prijateljicama može biti izuzetno uzbudljivo i ispunjavajuće iskustvo. Osim što pruža priliku za opuštanje i bijeg od svakodnevnih stresova, putovanje sa svojim najbližim prijateljicama ima niz prednosti koje doprinose fizičkom i emocionalnom blagostanju. Evo nekoliko razloga zašto je dobro ići na odmor sa prijateljicama.

The Other Woman, 2014
TWENTIETH CENTURY FOX/LBI PRODS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Jačanje prijateljstva

Odmor sa prijateljicama pruža priliku da se još više povežete. Dok istražujete nove destinacije zajedno, dijelite smijeh, radost i izazove, vaša prijateljstva postaju još dublja. Ove zajedničke avanture stvaraju nezaboravne uspomene koje će trajati cijeli život.

Opuštanje i relaksacija

Brza svakodnevnica često ostavlja malo vremena za opuštanje. Odlazak na odmor sa prijateljicama pruža priliku da se potpuno opustite i napunite baterije. Bilo da se sunčate na plaži, istražujete prirodne ljepote ili uživate u wellness aktivnostima, odmor će vam pomoći da se osjećate osvježeno i revitalizirano.

Podrška i dijalog

Putovanje sa prijateljicama pruža priliku za dublje razgovore i iskreno dijeljenje misli i osjećaja. Otvorena komunikacija i podrška koju pružate jedna drugoj mogu biti izuzetno terapeutičke. Razgovarajući o životu, planovima i izazovima, jačate veze i dobivate novi uvid u živote svojih prijateljica. Sa neograničenim vremenom na raspolaganju, možete smisliti kako će vaša prijateljica promijeniti posao koji mrzi, ili riješiti probleme koje imate u vezi sa svojim partnerom.

Pročitaj

Bridesmaids, 2011
SUZANNE HANOVER/UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Istraživanje novih kultura i iskustava

Putovanje je prilika za istraživanje novih kultura, hrane i tradicija. Sa prijateljicama možete zajedno otkrivati raznolikost svijeta, dijeleći radosti otkrića i ukusa. Ovakva iskustva ne samo da obogaćuju vašu percepciju svijeta, već i jačaju povezanost između vas.

Povećava sreću i zadovoljstvo

Studije su pokazale da dijeljenje sretnih trenutaka sa bliskim prijateljima povećava osjećaj zadovoljstva. Odmor sa prijateljicama pruža priliku za zajedničko uživanje u ljepotama života, čime se povećava razina sreće i radosti.

Fleksibilnost i sloboda

Putovanje sa prijateljicama često pruža veću fleksibilnost i slobodu u planiranju aktivnosti. Možete zajedno odlučiti o destinaciji, itineraru i svim detaljima, što stvara jedinstveno iskustvo prilagođeno vašim željama i interesima.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum