Trenutno čitaš
Ovo povrće treba izbjegavati ako želiš ravan stomak

Ovo povrće treba izbjegavati ako želiš ravan stomak

ORBIZ konferencija
ORBIZ konferencija

Kao što mnogi koji pokušavaju da to postignu znaju, ravniji stomak je omogućen zdravom ishranom, dovoljnom hidratacijom i dosljednim vežbanjem. Ako želiš da smršaš, možda već znaš da je skrobno povrće povezano s debljanjem, ako se često jede.

ravan stomak
Foto: freepik.com

Kako bismo to izbjegli, provjerili smo sa zdravstvenim stručnjacima, koja opcija povrća bi mogla upropastiti naše napore za mršavljenje i zašto. Čitaj dalje o savjetima za mršavljenje i ravan trbuh od registrovane dijetetičarke dr Melise Mitri u Zenmaster Wellnessu i nutricionistkinje Julie LaPiana Evarts, u Plantableu.

Krompir je odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata, ali kako izreka kaže, previše dobre stvari su ponekad loše stvari. Iako možeš dobiti vlakna i ugljene hidrate iz krompira, stručnjaci savjetuju da ga jedeš umjereno, ako je tvoj cilj gubitak težine i ravniji stomak.

ravniji stomak
Foto: freepik.com

“Skrobno povrće koje treba izbjegavati, ako želite ravan stomak je bijeli krompir”, kaže Mitri. Bijeli krompir ima vrlo visok glikemijski indeks (GI), koji je mjera za to koliko brzo će hrana povećati šećer u krvi, objašnjava ona.

“Viši GI znači da ima tendenciju da vam vrlo brzo podiže šećer u krvi”, nastavlja Mitri. “S vremenom, ako vam šećer u krvi nastavi rasti, to vas može dovesti u opasnost od upale i debljanja, posebno u području trbuha. Ona takođe napominje, da je “bijeli krompir i najkaloričnije skrobno povrće”, a umjesto njega preporučuje nižekalorične opcije poput slatkog krompira i tikvice.

ravniji stomak
Foto: freepik.com

Evarts dodaje, da “najbolji način” da se riješiš sala na stomaku uključuje uklanjanje šećera i prerađene hrane iz ishrane. Ona takođe kaže da, iako je „skrobno povrće često loše ocijenjeno, jer sadrži više ugljenih hidrata od svojih prijatelja bez skroba“, ono je i dalje puno vitamina, minerala i vlakana „koja su dobra“ za nas. Trik je, kaže ona, u balansiranju skrobne i neskrobne hrane. „Držite oko na svom tanjiru i držite skrobne ukusne tvorevine na oko 25% vašeg tanjira,“ savetuje ona.

Pročitaj

Sve u svemu, skrobno povrće poput kukuruza, zelenog graška, cvekle i, naravno, krompira je od vitalnog značaja za naše zdravlje – važno je samo da ga jedemo u umjerenim količinama za zdrav gubitak težine.

Izvor: shefinds.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum