Trenutno čitaš
4 stvari koje nikad ne treba govoriti partneru

4 stvari koje nikad ne treba govoriti partneru

U naletu ljutnje ili bijesa, lako možemo izgubiti našu racionalniju stranu. U ljutnji dobijamo poseban nalet i naboj energije i emocija, jer naš mozak u tom momentu ne može da predvidi posljedice. Ovo je i više nego dovoljan razlog zašto je važno razumjeti i pronaći produktivne načine upravljanja svojom ljutnjom. Donosimo 4 fraze i primjera, koje tokom rasprave sa partnerom treba izbjegavati.

Foto: pexels
Sveobuhvatna generalizacija

„Ti uvijek“ ili „ Ti nikad“ su sveobuhvatne generalizacije. “Uvijek radiš ovo…” ili “Nikad ne radiš ono…” Takve fraze su pretjerivanje i služe samo za pojačavanje neslaganja. Takve riječi nisu od pomoći, odvlače pažnju od suštinskih emocija, povezanih sa stvarnim problemom.

Manipulativni napad

„Tako si sebičan/sebična“ – odbrambene riječi kojima napadamo i povrijeđujemo drugu stranu, izvlačeći optužbe koje opet odstupaju od teme o kojoj je riječ. Štetna i toksična komunikacija, koja vodi u nezdravo rješavanje problema i ne pomaže u iznošenju prave poente.

Foto: pexels
Prozivanje

Prozivanje „Ti si takav/takva“ u najboljem slučaju je djetinjasto, a u najgorem ranjavajuće. Definisanje partnera i u naletu bijesa izgovaranje neprimjernih riječi, koje se odnose na njega/nju može oduzeti mnogo od odnosa. Nekada nije moguće povući riječi nazad, zato ih jednostavno ne treba izgovarati. Ako ipak izgovorimo neke riječi, povrijede mogu dugo trajati i neće lako zacijeliti.

Napad na karakter

Napad na karakter partnera, nije adut u raspravi. Tokom svađe ničije dobre osobine nisu prikazane, ali to ne znači da treba ciljati negativne kvalitete, koje nisu najčešće povezane sa problemom s kojim se suočavate. Izgovaranje stvari poput: “Samo si lijen” ili “Možda da se bolje brineš o sebi, ne bi se ovako osjećao” nije konstruktivno i samo će pogoršati trenutni argument. Svaki negativan atribut čak i ako je očigledan u trenutnom raspoloženju partnera treba prećutati, jer će izazvati kontraefekat i osjećaj da nema podršku.

Pročitaj
revija kontura futura

Ljutnja nas ponekad nadvlada. Ali poslednja stvar koju želimo da uradimo je da kažemo nešto, što ne možemo vratiti i popraviti. Ako osjetimo bijes i pretjeranu ljutnju, najbolje je odvojiti vrijeme i sabrati se, te se onda vratiti konstruktivnom razgovoru sa partnerom.

Izvor: fatherly.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum