Trenutno čitaš
Ovo je najjeftiniji grad u Evropi za putovanja sa izvrsnom hranom, plažama i dvorcima

Ovo je najjeftiniji grad u Evropi za putovanja sa izvrsnom hranom, plažama i dvorcima

Lisabon u Portugalu proglašen je najboljim mjestom u Evropi za jeftine gradske odmore prema novoj studiji, a u gradu ima mnogo toga za vidjeti i raditi…

Lisabon je ovo ljeto pravo mjesto ako želiš provesti nevjerojatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

pexels

Ovo mjesto za odmor našlo se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog svjetski poznatog noćnog života, prekrasnih plaža i ukusne hrane.

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prijestolnici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, porasle su samo 2% u odnosu na prošlo ljeto.

pexels

Dvije noći u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku su iznose oko 140 eura, što je samo 5,2% više u odnosu na 2022. godinu, u poređenju sa rastom cijena od preko 30% u svakom drugom ispitanom gradu. Zapravo, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mjesto za posjetiti iz niza razloga. Grad je pomalo nasumično smješten na neravnom krajoliku na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i izvrsnih pogleda. Kaže se da je to jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi osnovao ga je Uliks na svom povratku iz Trojanskog rata.

pexels

Među brojnim znamenitostima koje vrijedi posjetiti u Lisabonu je Torre de Belem, gotički toranj izgrađen u 16. vijeku za čuvanje luke, koji je jedan od najpoznatijih spomenika u zemlji i UNESCO-va svjetska baština.

Trg Rossio savršeno je mjesto za promatranje ljudi, dok ispijaš jutarnju kafu ili čašu sangrije kad sunce zađe iza brda i noć oživi.

pexels

Pješačka tura po okrugu Bairro Alto idealan je način da upoznaš ovaj kameni dio grada, koji je dom mnoštva barova, restorana i fado klubova u kojima se može čuti melanholična fado muzika ove zemlje, koja duboko odzvanja u noć.

Okrug Alfama još je jedno područje koje se ne smije propustiti, bilo velikim tramvajem koji vozi njegovim ulicama ili polako pješice njegovim uskim cestama.

Uputi se do obližnjeg dvorca St George’s za prekrasan pogled na grad i povratak u prošlost kroz njegove intrigantne zidine stare vijekovima.

pexels

Elevador de Santa Justa izgradio je šegrt monsieura Eiffelovog tornja na prelazu vijeka, a i danas se uzdiže visoko iznad grada. Na vrhu je mali restoran koji pruža izvanredan pogled na krovove i rijeku.

Dvorac Sao Jorge tvrđava je na vrhu brda, koju vrijedi posjetiti zbog spektakularnog pogleda, koji nudi na horizont i rijeku Tagus, kao i zbog intrige koju nude ruševine maurske građevine. Što se tiče hrane, pretražujući štandove sa hranom na tržnici Time Out na Av. de Julho, daje sjajan uvid u lokalne proizvode u području prepunom nekih od najboljih portugalskih restorana, uključujući dva sa Michelinovim zvjezdicama. Ako želiš izvrsne plodove mora, sjedni za pult Marisqueira Azul i naruči salatu od hobotnice na žaru.

pexels

Alternativno, odlutaj u Belém i spremno čekaj u redu u svjetski poznatoj pekari Pasteis de Belém, koja je zaslužna za stvaranje portugalskog kolača – takođe poznatog kao pasteis de nata.

Pročitaj

Ako voliš istraživati ​​izvan granica grada, možeš uzeti 40-minutnu vožnju vozom od vreve do prekrasnog planinskog grada Sintra, gdje šetnja strmim stazama pruža prekrasan pogled. Na povratku uzmi bocu bijelog porta – lokalnog specijaliteta u suvenirnici.

pexels

Za one koji žele maksimalno iskoristiti to poznato portugalsko sunce, grad takođe ima nekoliko prekrasnih plaža, iako su one obično udaljene oko 30 minuta vožnje (postoje i odlične veze javnog prevoza).

Najviše se naravno isplati otići van sezone, ako si u mogućnosti – pogotovo jer temperatura može u julu i avgustu postati vrela i teško izdrživa.

Ako ćeš biti u Lisabonu nekoliko dana, isplati se uzeti Lisboa Card oko 50 eura, koja ti daje mogućnost putovanja javnim prevozom.

 

Izvor: mirror.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum