Trenutno čitaš
Nacionalni park Sutjeska skriva posljednju prašumu u Evropi

Nacionalni park Sutjeska skriva posljednju prašumu u Evropi

Smještena između planinskih vrhova Maglića i Volujka prašuma Perućica je spomenik prirodi, te najvića i jedna od posljednjih prašuma na području Evrope. S pravom nazvan i “pluća Evrope” ovaj predivni prostor skriva brojne endemske vrste i prekrasne pejzaže.

Perućica je najočuvanija tajna prirode, a vodopad Skakavac koji se u njenom srcu obrušava sa više od sedamdeset metara zaista oduzima dah. Netaknuto bogatstvo prirode njeguje stabla koja su stara i preko 300 godina, a ljudska ruka nikada nije imala uticaj na ciklus “rađanje-život-umiranje” biljaka i životinja u ovoj prašumi. Možemo slobodno reći da je čovjek ovdje samo gost.

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih, a smatra se da je prašuma stara preko 20 000 godina.

Perućica se smatra i lokacijom od posebnog naučnog interesa i izazov je za mnoge naučnike. Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i nemjerljivog prirodnog bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Ovaj skriveni prirodni rezervat čuva tajnu  od 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1 000 vrsta zeljastog bilja, uz više endemskih vrsta. To je jedan veliki kolaž prirode u čijem srcu se nalazi vodopad Skakavac, zatim najviši vrh Bosne i Hercegovine – Maglić, nadmorske visine 2.386 metara i pejzaži pred kojima zastaje dah svakog ljudskog bića.

Pročitaj

S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska. Ako si ljubitelj/ljubiteljka prirode, sa sigurnošću možemo reći da je obilazak ove prelijepe i jedinstvene prašume u Evropi ostvarenje sna svakog ljudskog bića zaljubljenog u prirodu.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum