Trenutno čitaš
Ovi su prirodni načini kako da sniziš loš holesterol, poručuju naučnici

Ovi su prirodni načini kako da sniziš loš holesterol, poručuju naučnici

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Visok holesterol danas je česta pojava i to može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme. Zato treba razmisliti o prirodnim načinima, kako da snizimo loš LDL holesterol ili zdravim prirodnim putem utičemo na prevenciju bolesti. Evo savjeta i trikova…

Foto: Pexels

Zobene pahuljice su najbolja hrana

Započinjanje dana pravim doručkom, može dramatično smanjiti LDL holesterol. “Rastvorljiva vlakna u zobenim pahuljicama vezuju se za loš holesterol, eliminišući ga iz tijela”, objašnjava kardiolog dr Leslie Sinatra, direktorica Ženskog kardiovaskularnog centra Klivlendske klinike. Preporučena doza: Samo 1 i 1⁄2 šolje zobenih pahuljica dnevno, učiniće čudo. Upotpunite zobenu kašu voćem i cimetom. “Jabuke su bogate kvercetinom, antioksidansom koji snižava upalu i kolesterol,” objašnjava dr. Sinatra.

Foto: unsplash

30-minutna šetnja je najbolja aktivnost

Pokazalo se da umjerena fizička aktivnost snižava LDL kolesterol za 15% i podiže “dobar” HDL holesterol za 20%. Iako nam svaka redovna aerobna aktivnost, pomaže da ostvarimo zdravstvene prednosti, hodanje je nedvojbeno najbolja vježba za smanjenje kolesterola, jer uključuje više mišićnih grupa u isto vrijeme. „Dokazano je da hodanje od 30 minuta dnevno snižava LDL loš holesterol“, kaže nutricionistkinja Janet Brill, dr., autorka knjige Cholesterol Down.

Foto: unsplash

Bergamot eterično ulje je najbolji dodatak

Pročitaj
prirodni dezodoransi

Ova biljka porijeklom iz južne Italije, puna je bioflavonoida koji smanjuju kolesterol na sličan način kao lijekovi koji se propisuju za smanjenje lošeg holesterola – ublažavajući upalu – ali bez nuspojava koje možda mogu imati lijekovi”, kaže dr. Leslie Sinatra. U jednoj studiji u “International Journal of Cardiology”, ljudi koji su uzimali 1000 mg. ekstrakta eteričnnog ulja bergamota dnevno tokom mjesec dana snizio je LDL holesterol za 36% i podigao “dobri” HDL holesterol za 40%. Bonus: Bergamot takođe snižava trigliceride, lipide u krvi koji mogu blokirati arterije i povećati rizik od moždanog i srčanog udara. Dr. Sinatra preporučuje uzimanje 500 mg. do 1.000 mg. ekstrakta bergamota dnevno.

Izvor: firstforwomen.com

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum