Trenutno čitaš
Ovi škotski gradići odišu neodoljivim šarmom

Ovi škotski gradići odišu neodoljivim šarmom

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Ima toliko mjesta koja vrijedi posjetiti u živopisnoj Škotskoj. Edinburg, glavni grad zemlje, proglašen je za broj jedan na Time Out-ovoj listi najboljih gradova na svijetu za 2022. Glasgow je poznat po svojoj muzici, noćnom životu i umjetničkoj sceni. Inverness, kulturna prestonica škotske visoravni, može se pohvaliti zadivljujućim pejzažima, srednjovjekovnim lokalitetima i blizinom Loch Nessa.

Foto: myhighlands.de

Ali iako bi svi ovi gradovi svakako trebali biti na tvojoj listi stvari koje moraš vidjeti, oni ponekad zasjenjuju neobična mjesta koja jednako doprinose ljepoti i intrigama Škotske kao i njihove veće kolege. Zapravo, možda uopšte nisi čuo/la za mnoge najšarmantnije (iako, manje) gradove Škotske.

I vrijeme je da se to promijeni. Ako planiraš putovanje u ovu zemlju, svakako napravi prostora za njene najveće atrakcije – ali u isto vrijeme uključi neka “ispod radara”, jednako ispunjena mjesta koja će ti pružiti potpunije iskustvo. Ne samo da će te izložiti bogatoj istoriji Škotske i beskrajnim avanturama na otvorenom, već će ti dati i obilje klasičnog šarma i savršene Instagram fotografije, naravno.

Ovo su neki od najljepših, manje poznatih gradova u Škotskoj.

Oban
Foto: visitscotland.com

Škotska je prepuna šarmantnih gradova, ali Oban je jedan koji se posebno preporučuje za posjetu. Ovaj grad ima “sve stvari” koje Škotsku čine jedinstvenom i divnom. To je primorski lučki grad s istorijskim znamenitostima u blizini (dva zamka!), prekrasnim lokalnim trgovinama i pabovima. To je kapija za ostrva i u stvari, iz njega se može vidjeti ostrvo Mull sa obale.

Kenmore
Foto: visitscotland.com

Kenmore je gradić u Perthshireu koji se nalazi na obalama jezera Loch Tay koje vrijedi posjetiti. Za obilazak su zanimljiva i mala sela koja okružuju jezero. Takođe, vidikovac Black Rock, grad Kilin i zaseok Ardeonaig. Postoji nekoliko luksuznih smještaja i privatnih vila koje možeš nazvati domom dok istražuješ ovu zadivljujuću regiju Highlanda.

Tobermory
škotski gradići
Foto: thechaoticscot.com

Tražiš nešto zaista savršeno za razglednicu? Tobermory, glavni grad ostrva Mull je odličan izbor. Zgrade jarkih boja nižu se ispred luke i iza njih stoji brdo sa drvećem. Grad je prvobitno izgrađen kao ribarska luka u 18. vijeku, a sada je popularna stanica za nautičare koji plove na zapadnim ostrvima Škotske, kao i posjetioce trajektom. U glavnoj ulici naći ćeš hotele, umjetničke i zanatske radnje, živahne pabove i destileriju Tobermory.

Falkland
škotski gradići
Foto: welcometofife.com

Svi ljubitelji “Outlandera”, imajte na umu da je Falkland pretvoren u Inverness u kultnoj omiljenoj emisiji, što znači da ste vjerovatno već dodali ovaj zadivljujući grad na svoju listu putovanja, a da niste ni svjesni gdje je to. Falkland je bivši kraljevski grad u Kraljevini Fife u istočnoj Škotskoj. U podnožju brda Lomond, srednjovekovni grad je dom Foklandske palate iz 16. vijeka, omiljene kraljici Mary od Škotske. I to nije sve, on je i dom za Kraljevski teniski klub, najstariji pravi teniski teren na svijetu koji se još uvijek koristi.

Pročitaj

Dornoch
Foto: scotlandmag.com

Dornoch odiše šarmom, sa uskim sporednim ulicama koje vijugaju oko stare katedrale, čudnim vikendicama koje su sve izgrađene od pješčanika zlatne boje i prekrasnim cvjetnim aranžmanima ljeti. Činjenica da ima dvorac u centru grada je „šlag na tortu“. Dornoch takođe ima bogatu istoriju koja čini posjetu zanimljivom. Izgrađen je oko male katedrale koja datira iz 13. vijeka, a postoje čak i označene staze za šetnju koje te vode do raznih mjesta, poput mjesta gdje je posljednja vještica spaljena na smrt u Škotskoj.

Ullapool
škotski gradići
Foto: thenational.scot

Put do ovog lijepog primorskog sela iz Invernessa je prekrasan jer ćeš na njemu vijugati pored planina, jezera i dolina, prije nego što se stigneš na zapadnu obalu i u mali grad Ullapool – kapiju prema udaljenim zapadnim ostrvima. Ullapool je zapravo jedno od glavnih središta škotske tradicionalne muzike. Vikendom se često može pronaći nekoliko ugodnih pabova koji služe ukusnu hranu, lokalno pivo i viski uz zvuke tradicionalne škotske muzike uživo u pozadini. Na putu do Achiltibuia, put vijuga oko dna planina, pored obala jezera, a pogled iz sela Achiltibuie prema Ljetnim ostrvima jedan je od najboljih u Škotskoj. Ali to je malo poznato mjesto među turistima.

Dunkeld
škotski gradići
Foto: nationalchurchestrust.org

Prepun je istorije koja datira čak 2000 godina unazad, sa prelijepom katedralom koja je središnji dio grada i čudnim bijelim kolibama koje se nižu na njegovim ulicama. Budući da je to mali grad u Perthshireu, savršeno je mjesto za doživljaj mirnijeg, ruralnijeg načina života. Međutim, takođe je blizu popularnih škotskih destinacija, uključujući Perth, Aberfeldy i Blairgowrie. Dunkeld je takođe idealan za ljude koji uživaju u vožnji bicikla i šetnji, kao i za uživanje u renomiranom škotskom krajoliku. U blizini se nalazi Hermitage Woodland, koji je otvoren tokom cijele godine s nekim od najviših stabala u Škotskoj.

Izvor: thezoereport.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum