Trenutno čitaš
Nezaobilazne lokacije za ljubitelje “Harry Pottera”

Nezaobilazne lokacije za ljubitelje “Harry Pottera”

Harry Potter

Škotska je puna Hogwarts magije. Ona je među najboljim mjestima za doživljavanje svijeta Harry Pottera s veličanstvenim brdima, očaravajućim rijekama i pravim Hogwarts Expressom. To je dom ne samo za seriju knjiga o Harryju Potteru J.K. Rowling, nego i lokacija za snimanje filmova o ovom čarobnjaku.

Turisti mogu vidjeti nadgrobne spomenike, koji ih mogu podsjetiti na nekoliko njihovih omiljenih likova iz Harry Pottera, dok gledaju na ulice i zgrade koje su inspirisale J.K. Rowling, odmaraju se u kafićima gdje su ispisani dijelovi knjige i provode vrijeme u buticima s temom Harryja Pottera u ovom istorijskom gradu.

Elephant House Cafe

Putovanje u Edinburšku Elephant House, koja se smatra izvorom Harryja Pottera, obavezno je za svakog fana ovog lika. Prema pričama, ovaj šarmantni kafić služio je kao književno utočište za autorku, koja stoji iza čarolije. Za nju je odabir ovog mjesta bio jednostavan način da uštedi novac na računima za struju u svom stanu.

Balmoral hotel

Hotel Balmoral, znamenitost Edinburga i klasično elegantan hotel je šarmantno zdanje sa estetskim šarmom. To je mjesto gdje se Rowling sklonila da završi Relikvije smrti. HP fanatici s dubljim džepom se mogu smjestiti u istom smještaju prikladno nazvanom J.K. Rowling Deluxe za pozamašnu naknadu po noći.

Posjetioci će se suočiti licem u lice sa autorkinom stvarnom radnom stanicom za pisanje, sa ispisanom granitnom Hermes skulpturom i bronzanom sovom na vratima.

Glenfinnan Viaduct

Vijadukt Glenfinnan, na putu Western Highlands, zadivljujući je željeznički most koji će cijeniti svaki okorjeli ljubitelj Harry Pottera.

Hogvorts ekspres pronalazi put do zamka u Odaji tajni, dok Ron i Hari prolaze iznad njih u letećem Ford Anglia Arthura Vizlija. To je najupečatljivija lokacija u svim filmovima.

Victoria street

Ova šarmantna, slikovita uličica je zaslužna za ideju za Diagon Alley. Mnoštvo Haryy Potter lokacija se može naći po cijelom gradu, kao što je prava Diagon Alley u stilu Victoria Street, sa svojom eklektičnom mješavinom primamljivih trgovina i blistavih nijansi, kao i Candlemaker Row.

Škola Džordža Heriota, spektakularna istorijska ljepotica sa istorijskim školskim zgradama, nalazi se na korak od obe avenije. Heriot’s i Hogwarts imaju zapanjujuću sličnost.

Glencoe

Mnoge scene su snimljene u ovom prekrasnom Highland Glenu. U trećem filmu, okruženje je iskorišteno za sekvencu u kojoj Hermiona udara Malfoya u lice.

Lokacija za Hagridovu kolibu takođe je bila Glencoe. Ovo mjesto je sablasno prekrasno i fanatici Harry Pottera ga moraju posjetiti. Ova lokacija je pretvorena u bioskop u kojem se tokom ljeta, prikazuju filmovi o Harryju Potteru.

Greyfriars Kirkyard

J.K. Rowling je izrazila zahvalnost svom usvojenom rodnom gradu, Edinburgu, što joj je pružio toliko ideja. Greyfriars Kirkyard, uznemirujuće prekrasno staro groblje u blizini The Elephant House Caféa, pružilo je neke od tih ideja.

Rowling je česta posjetiteljka Greyfriars Kirkyarda. William McGonagall i Elizabeth Moodie, zvani Profesor McGonagall i Mad-Eye Moody, su sahranjeni u Greyfriarsu.

Izvor: thetravel.com

Naslovna fotografija: themodernleper

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum