Trenutno čitaš
Gdje se nalazi najljepša knjižara na svijetu?

Gdje se nalazi najljepša knjižara na svijetu?

Knjižara
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Livraria Lello, takođe poznata kao Livraria Lello & Irmão, je prelijepa knjižara smještena u srcu grada Porta u Portugalu. Ova knjižara se smatra jednom od najljepših na svijetu i jednom od najvažnijih kulturnih znamenitosti u Portu. 

Ovo mistično i romantično mjesto ušuškano u Portu privlači brojne knjigoljupce koji joj ne mogu odoljeti.

Livraria Lello se smjestila u građevini iz 1906. Tada su je projektovala i dizajnirala braća Lello koja su angažovala inženjera Xaviera Estevesa da izgradi knjižaru, a on je stvorio remek-djelo arhitekture. Izvana izgleda kao gotička zgrada, dok je njezina unutrašnjost kompletno uređena u secesijskom stilu, te oduševljava ljepotom.

Fasada knjižare je takođe remek-djelo art nouveau stila i impresionira svojim bogatim i detaljnim dekorom. Unutrašnjost je takođe impozantna, sa prelijepim drvenim policama, skulpturama i dekorativnim detaljima.

Enterijer knjižare je impresivan, sa spiralnim drvenim stepenicama koje vode do galerije na gornjem spratu. Ova stepeništa su inspirisala J.K. Rowling, autorku serijala “Harry Potter”, i smatra se da su poslužila kao inspiracija o dvorcu Hogwartsu i čarobnjaku Harry Potteru. Istorijski gledano to je svakako moguće, jer je Rowling kao mlada žena jedno vrijeme živjela u Portu kao učiteljica engleskog jezika.

Knjižara nudi širok izbor knjiga na različitim jezicima, uključujući i originalna izdanja portugalskih i stranih pisaca. Takođe, ima impresivnu kolekciju starih i rijetkih knjiga.

Njena posebna i magična atmosfera privlači posjetioce iz cijelog svijeta. Mnogi je opisuju kao mjesto koje budi osećaj nostalgije i divljenja prema književnosti. Ali knjižara Livraria Lello nije samo književna destinacija, već i arhitektonski dragulj i dio kulturne baštine Portugala.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum