Trenutno čitaš
Otvaranje retrospektivne izložbe „Licem u lice“ grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića

Otvaranje retrospektivne izložbe „Licem u lice“ grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića

Marko Ilić

Nekonvencionalna retrospektivna izložba „Licem u lice“ svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića biće otvorena 11. aprila u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ova izložba po prvi put u našoj zemlji pruža mogućnost da pogledamo Ilićevu bogatu karijeru. Izložba Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, rođenog u Bijeljini, prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna, od kojih je jedan broj poklonjen Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

U okviru izložbe biće prikazani njegovi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama.

Marko Ilić
Marko Ilić

U petak, 12. aprila u 19 časova biće priređen razgovor o izložbi „Licem u lice“ sa umjetnikom Mirkom Ilićem, grafičkim dizajnerom i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričarom umjetnosti Dejanom Kršićem.

Izložba je podijeljena na tri cjeline koje nose zajednički naslov „Licem u lice”. Cjelina „Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta“ je svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna, ilustracije i stripa u kojima umjetnik evocira neke od najvažnijih i ključnih događaja u istoriji. Druga cjelina „Puno buke ni oko čega” predstavlja pozorišne plakate – sa jedne strane plakate iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci a sa druge strane plakate predstava odigranih posljednjih šest sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i nekoliko recentnih plakata predstava odigranih u Lincoln Center Theatre-u. Konačno treću cjelinu „Vodoravno i okomito“ čine stripovi kako oni iz zagrebačkog perioda i vremena časopisa Polet, tako i novi koji pod naslovom „A.C. 2020“ nastaju od 2020. godine pa do danas.

Marko Ilić
Marko Ilić

Izložba „Licem u lice“ daje nam mogućnost slojevitog čitanja Ilićevog raznovrsnog stilskog i umjetničkog izraza. Njegov primjer nam pokazuje način na koji je moguće razvijati internacionalnu dizajnersku karijeru kao jedinstvenu priču koja je ostvarila svjetski domet i uticaj. Kao strip autor, ilustrator i dizajner, Ilić je definisao „lice” jugoslavenske pop kulture sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Kao autor brojnih omota muzičkih ploča bio je aktivan i ravnopravan sudionik muzičke i subkulturne scene tog razdoblja, inicijator je te jedan od protagonista neformalne grupe autora Novi kvadrat, nezaobilaznog fenomena stripa kod nas, a njegove naslovnice političkih magazina sugestivno su i kritički vizuelno dokumentovale društvenu i političku sliku čitave regije.

Pročitaj
freelancing

„Zaista, gdje god se našli u Ilićevom golemom ilustratorskom, dizajnerskom i stripovskom opusu naići ćemo na snažne i pamtljive slike, na kompleksne misli prenesene na sažet, efektan i komunikativan način, na autora sposobnog dozvati i najdramatičnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez imalo doslovnosti i površinske ekspresivnosti. Mirko Ilić je neko ko stvari razumije na vrlo apstraktan, verbalan način, a interpretira ih na prikazivački, vizualan način u kojem sve verbalno, pa i naše tumačenje, djeluje nemoćno u artikulaciji onog što vidimo” – iz teksta Marka Goluba i Dejana Kršića.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum