Trenutno čitaš
Otkrivamo vam kako izgleda baštenski sto napravljen od stare malezijske kuće

Otkrivamo vam kako izgleda baštenski sto napravljen od stare malezijske kuće

Gala Home
Gala Home

Kako bi doprinijela globalnom povećanju svijesti o održivom razvoju, kompanija JYSK predstavila je novi proizvod koji je napravljen od reciklirane tikovine. 

baštenski sto

Indonezijsku tikovinu iz srušene malezijske kuće, stari ambar i tradicionalne kutije za rižu koje su koristili uzgajivači, kompanija JYSK pretvorila je u baštenski nameštaj, u kojem se posebno ističe EBBESKOV, sto koji će se ovog ljeta savršeno uklopiti u vaše dvorište ili terasu. Podaci ukazuju da se u Bosni i Hercegovini godišnje generiše 1,2 miliona tona komunalnog otpada, od kojeg se skoro 100.000 tona ne tretira. Svakodnevno gomilanje otpada doprinosi globalnom ekološkom problemu i zato je korištenje i kupovina recikliranih materijala prvi korak ka očuvanju okoliša. Kako bi doprinijela rješavanju ovog problema, kompanija JYSK usmjerila se na proizvodnju recikliranih proizvoda, a u najnoviju kolekciju uvrstila je upravo baštenski sto od reciklirane tikovine.

Rikke Blæsild, menadžerka za liniju i dizajn u kompaniji JYSK, istakla je da se broj proizvoda koji su u potpunosti ili djelimično napravljeni od recikliranih materijala povećava svake sedmice.

baštenski sto

“Kompanija JYSK posvećena je smanjenju uticaja na okolinu i klimu. Reciklaža materijala umjesto njihovog odlaganja pomaže u očuvanju resursa planete i zato ćemo nastaviti da podržavamo pozitivne promjene proizvodeći namještaj napravljen od recikliranih materijala”, dodala je Blæsild.

Reciklaža je budućnost

Tikovina od koje je izrađen EBBESKOV baštenski sto ima FSC® certifikat za reciklažu (FSC® N001715), koji pokazuje da je drvo verifikovano kao zaista reciklirano. Reciklažom se godišnje u svijetu uštedi 700 miliona tona u emisiji ugljen-dioksida (CO₂), a recikliranje samog drveta pomaže u zaštiti svjetskih šuma.

Tikovo drvo potiče sa plantaža jugoistočne Azije i može narasti do visine od 30 do 40 metara, a upravo indonezijska tikovina smatra se najkvalitetnijom na svijetu. Stablo tikovine često dostigne i do 100 godina starosti, a ova biljka je posebno poznata po svojoj sposobnosti da se pod uticajem vjetrova savija, ali ne lomi, a pored toga, veoma je otporna i na vodu. Kombinacija jedinstvenog sadržaja tikovine i debelih vlakana olakšava rezanje i kreiranje raznih oblika, zbog čega je ovo drvo pogodno za izradu različitih vrsta namještaja.

baštenski sto

Pročitaj

JYSK kao kompanija sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina učestvuje u povećanju svijesti svojih kupaca i dobavljača te radi sa najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama kako bi bili sigurni da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

 

 

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum