Korejska zdjela riže sa mesom i umakom je najguglanije jelo u 2023. godini. Stranica Google Trends objavila je listu najtraženije hrane u 2023. godini, a prvo mjesto odnio je korejski klasik: bibimbap koji spaja kuvanu rižu sa povrćem, mesom, jajima i ljutom pastom od čilija.
Ukoliko želiš da probaš da spremiš bibimbap, moguće su brojne varijacije, ali uobičajene namirnice uključuju mrkvu, krastavac, špinat, klice graha i gljive. Od mesa se najčešće koristi piletina, kuvana ili pečena ili mljevena junetina, a oni koji izbjegavaju meso kao glavni izvor proteina biraju tofu.
Za umak se na popisu namirnica nađe gochujang (korejska pasta od čili papričica), susamovo ulje, šećer, sirće i mljeveni bijeli luk. No, bibimbap često služi i kao „čistač“ frižidera, odnosno idealno jelo kada treba potrošiti višak povrća, pa slobodno koristi namirnice prema inspiraciji.
Sastojci za bibimbap:
Meso:
- 100 g mljevene junetine
- 1 kašika soja umaka
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/4 kašičice nasjeckanog bijelog luka
Umak:
- 2 kašike gochujanga
- 1 kašike susamovog ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika prženih sjemenki susama
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika mljevenog bijelog luka
Ostalo:
- 100 g gljiva shiitake
- 120 g mrkve
- 300 g mladog špinata
- 150 g klica mungo graha
- 3 kašike kuvane riže
- 3 jaja
Priprema bibimbapa:
Pomiješaj mljevenu junetinu sa sastojcima za meso i ostavi da se marinira pola sata. Nakon toga je proprži u woku na malo ulja, 3 do 5 minuta na jakoj vatri.
Izvadi meso na tanjir, dodaj malo ulja i soli pa prži mrkvu narezanu na štapiće 2 do 3 minute. Izvadi na tanjir. U wok dodaj očišćene shiitake narezane na trakice, pa prži 2 do 3 minute. Izvadi ih, sipaj malo ulja u wok i dodaj špinat, posoli i kratko proprži. Kratko poprži i klice graha.
Pomiješaj sastojke za umak. Jaja ispeci na oko. Rasporedi rižu u tri posudice pa dodaj meso, povrće, umak i jaje.
Uživaj u ovom ukusnom i raznolikom obroku!